Connect with us

BiH

Jedna plata potrebna za kupovinu knjiga za dva osnovca u porodici

Avatar

Published

on

Jedna plata potrebna za kupovinu knjiga za dva osnovca u porodici

Početak nove školske godine za većinu roditelja finasijski je izazov. Procjenjuju da je za kupovinu kompleta knjiga za dva đaka osnovnih škola potrebna prosječna plata. Najviše novca u entitetu Republika Srpska izdvajaju roditelji učenika osmih razreda – 163 marke. U Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji precizna računica obzirom da svaka škola bira knjige i izdavače zbog čega cijene variraju.

Dušan kupuje prvi rusak. Za tačno sedam dana polazi u prvi razred. Pažljivo bira.

“Samo da prelistam ovo. Ovo je džungla, gorila, tapir, žaba, orangutan”, priča Dušan Njego, prvačić.

Udžbenici za prve i druge razrede u Republici Srpskoj su potpuno besplatni, to finansira Ministarstvo prosvjete.

“Takođe, ministarstvo porodice omladine i sporta dodjeljuje udžbenike za odlične đake iz višečlanih prodica. Tu je i veći broj opština koje imaju razumijevanje za osjetljive kategorije stanovništva”, ističe Dejan Kerleta.

Raspon cijena za komplet knjiga od trećeg do devetog razreda kreću se između 95 KM za treći razred i 163 za osme razrede.

“Kupujem knjige za treći razred osnovne škole, a za sine pojedine jer smo se snašli, uzeli smo polovne knjige. Samo knjige, evo za treći razred osnovne škole mislim da su oko 100 KM. Tu su sveske, pernice, drugo dijete. U suštini ode jedna plata na to sve”, otkriva Danijela Pandžić, majka dva osnovca.

Kupovina dijela polovnih i novih knjiga riješenje je za mnogobrojne roditelje.

“Sad smo kupili tri knjige u knjižari – 50 KM, nešto smo kupili polovnih, otprilike pet maraka je polovna knjiga, njemu treba nekih 15 knjiga, oko 100 KM. Možda je optimum da se nabave knjige i osnovni školski pribor”, kaže Lejla Hadžović, majka jednog osnovca.

Polovne knjige mogu se naći po duplo nižoj cijeni. Ako neka knjiga za osnovu školu košta 10 KM, kod preprodavaca će se naći za 5 KM. A moguća je i zamjena.

“Traže za sedmi, nama donesu za šesti, onda to dođe dvije KM. To je dosta povoljno za roditelje, a i mi zaradimo”, priča Galib Gedžo, preprodavač knjiga.

U FBiH ne postoje jedinstvene cijene za komplete novih udžbenika. Razlog su veliki broj izdavača i različiti planovi i programi.

Poseban izazov za roditelje je pronaći adekvatnog izdavača i autora obzirom da se u ovom entitetu đacima nudi i do pet udžbenika iz jednog predmeta za samo jedan razred.

Federalno ministarstvo obrazovanja finansira udžbenike za učenike drugih razreda iz socijalno ugroženih prodica. Sve ostalo zavisi od kantonalnih ministarstava i lokalnih zajednica.

 

 

(N1)

Objava Jedna plata potrebna za kupovinu knjiga za dva osnovca u porodici pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement