Connect with us

BiH

Jedno domaćinstvo u BiH jedva da može sastaviti kraj s krajem čak i s …

Avatar

Published

on

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je kako je prosječna plata u maju ove godine iznosila 926 KM, te da je viša za 5,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ekonomski analitičara i direktor poslovne asocijacije ABSL Erol Mujanović kazao je za Interview.ba da prosječna plata u BiH neprekidno raste, što bi bilo odlično da cijena potrošačke korpe ne raste još mnogo brže.

-To znači da usprkos rastu prosječne plate kupovna moć naših sugrađana u suštini opada jer za prosječnu platu znatno manje mogu kupiti danas nego prije 10 godina. Navedeni pokazatelj ne uzima u obzir doznake iz inostranstva od dijaspore koje čine i do 15 posto BDP ali to ne mijenja suštinu i činjenicu da i s dvije prosječne plate jedno domaćinstvo u BiH jedva da može sastaviti kraj s krajem – kazao je Mujanović.

Naveo je kako je jedan od dostupnih i brzo sprovedivih izlaza iz takve situacije jedna oblast u kojoj Bosna i Hercegovina ima izvrsnu prednost u odnosu na region, a to je outsourcing industrija odnosno outsourcing poslovnih procesa kompanija iz EU prema BiH, što može donijeti po 3000 do 4000 novih radnih mjesta godišnje našoj zemlji, a sve sa nivoom prosječne plate koji je 50 posto veći od gore navedenog.

– Taj proces je već uveliko u toku, ali možemo ga znatno ubrzati – istaknuo je.

Kada je su u pitanju zemlje regiona kazao je da u Srbiji vrlo slična situacija kao u BiH, dok je u EU, počevši od Hrvatske i Slovenije, neto plata veća.

– Nerijetko su veće i cijene, ali kupovna moć je bolja nego u BiH što znači da prosječni građanin bolje živi i da za svoju mjesečnu plaću može sebi priuštiti više stvari nego BiH građanin. Ono što je također karakteristika regiona, bar onog dijela ka kojem težimo u smislu ekonomskog razvoja, jeste činjenica da je sektor usluga mnogo više zastupljen u strukturi BDP-a od poljoprivrede i industrije, pa je tako zbog većih plata veća kupovna i moć stanovništva i bolje se živi – kazao je Mujanović.

Dodao je da postoji direktna uzročno-posljedična veza između razvijenosti outsourcing industrije (BPO – business process outsourcing), stope nezaposlenosti te zemlje i kupovne moći stanovništva i to je put kojim BiH treba da ide kako bi građani imali neto platu koja raste brže od rasta cijena.

Ekonomski analitičar Muris Čičić kazao je za Interview.ba kako je Bosna i Hercegovina siromašna zemlja i da su plaće adekvatne onome što je potencijal zemlje u smislu privrednih aktivnosti i zarade kompanija na tržištu rada.

– Situacija se mijenja i predviđam da će se u nekoliko narednih godina značajno promijeniti – rekao je.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plata u maju bila je u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 568 KM, u građevinarstvu je iznosila 624 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 632 KM.
U
financijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u maju je iznosila 1.574 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.464 KM, dok je prosječna neto plata u informacijama i komunikacijama iznosila 1.345 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH u maju je iznosila 1.430 KM i nominalno je viša za 4,3 posto u odnosu na maj lani, te viša za 2,3 posto u odnosu na decembar 2018.

 

 

(A.Š., Interview.ba)

Objava Jedno domaćinstvo u BiH jedva da može sastaviti kraj s krajem čak i s dvije prosječne plate pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement