27.4 C
Jajce
Srijeda, 25 svibnja, 2022
Jajce

Jesmo li zaštićeni od pasa lutalica?

Potaknuti nedavnim nemilim događajem kada je našeg sugrađanina u šetnji cestom prema naselju Prudi bez ikakva razloga napao i ugrizao pas, odlučili smo pogledati kako je pitanje pasa lutalica riješeno na području općine Jajce.

Kada se prije nekoliko godina u našem gradu javila masovna najezda pasa lutalica grad je tražio različite metode kako riješiti ovo pitanje. Psi lutalice su bili na svakom koraku, agresivni i opasni, a uz to i nekontrolirano su se parili. Gradske vlasti su se potrudile, financirale su sterilizaciju oko 300 pasa lutalica i pružena je pomoć udrugama koje se bave zaštitom životinja.

Međutim, kako je danas?

Prije dva dana našeg sugrađanina je u šetnji Prudima ugrizao pas. Nije nam poznato da li je pas lutalica ili pak ima vlasnika.
Međutim, što se dalje događa?

Čovjek je uredno otišao na pregled kod liječnika, primio je cjepivo protiv bjesnoće i to je to. Ustanovio je da se nema komu potužiti na ovaj problem.
Pasa lutalica u Jajcu i dalje ima, toga smo svjesni svi. Dovoljno je proći gradom i vidimo ih kod gradskog groblja Mašet ili na ulicama naselja Bare gdje redovito laju na učenike dok su na putu ka školi. Srećemo ih u centru grada, kod spomenika braniteljima, ali i starom cestom prema Plivskim jezerima, gdje trče za autima ili laju na šetače.
Sve se ovo događa pred našim očima i svi kao da čekaju da nekoga napadne jedan od tih pasa. Sada, kada se to dogodilo svi smo zabrinuti.

Naš sugrađanin sa početka priče se obratio policiji gdje mu je rečeno da su oni nadležni za slučajeve kada vlasnički psi sudjeluju u nekom incidentu. Sljedeća instanca je bila općina Jajce gdje također još uvijek nije ustanovio tko je odgovoran i komu se obratiti u ovakvim slučajevima. Čini se da nitko nije odgovoran.

U Jajcu djeluju udruge ljubitelja životinja koje se brinu i za napuštene životinje, što pozdravljamo i podržavamo. Aktiviste ovih udruga često vidimo u akcijama zbrinjavanja napuštenih životinja, hrane ih i pomažu im, nalaze im udomitelje u zemljama Europe. Međutim, ovaj nam slučaj pokazuje da u ovom trenutku u Jajcu građani nemaju nikakvu zaštitu u slučaju napada napuštene životinje.
Naš sugrađanin s početka priče ni nakon dva dana nije uspio pronaći sugovornika koji bi ga uputio na pravu adresu.

Napad psa iz naselja Prudi nije za posljedicu imao teže tjelesne ozljede, ali što bi bilo da je drukčije, ili da je pas napao dijete?

Svakodnevna pojava: Pas na ulici u naselju Bare

Povezane vijesti

GLAVNI IMAM PROF. ZEHRUDIN EF. HADŽIĆ: NE LAŽITE VIŠE ŠEHIDE I NJIHOVE RODITELJE!?

Glavni Urednik

Odabrane gošće sa posebnim povodom u MIZ Jajce

Jajce Online

Cijene goriva u Jajcu

Glavni Urednik