3.1 C
Jajce
Srijeda, 20 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Jesu li moguće ostavke u BiH kao ona u Austriji?

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora i zvanično je potpisao ostavku zbog skandaloznih fotografija koje su uznemirile javnost. Pavlović za sve optužuje opoziciju, više sile, kao i crnu magiju. Dok je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) na potezu da raspiše nove izbore u Prijedoru, analizira se zašto u Bosni i Hercegovini izostaju neopozive ostavke poput one austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

“Osoba sa fotografija koje gledate prethodnih dana, nije pravi Dalibor Pavlović i sve što mogu reći u tom smislu, je zaključak da su više sile utjecale na mene i da mi je sada najbitnije što sam živ i što je moja porodica uz mene”, napisao je sada već bivši gradonačelnik Prijedora.

Milorad Dodik je ipak javno tražio Pavlovićevu ostavku. Sada je na potezu CIK koji treba odrediti datum prijevremenih izbora u Prijedoru.

“Obrazac, formular CIK-a danas je dostavio meni, kao predsjedniku Skupštine. Naveo da iz ličnih razloga podnosi ostavku na poziciju gradonačelnika grada Prijedora. Ostavka je sa propratnim aktom i dokumentacijom koja je neophodna poštom poslata CIK-u BIH”, pojasnio je Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora.

Nevoljno davanje ostavke uz negiranje krivice, optuživanje opozicije da je kriva za spletke i podmetanja, čak i crnu magiju, pokazuje nedostatak političke odgovornosti u zemlji, smatraju analitičari.

“Mi nemamo politiku, imamo samo privid politike. Moram reći da je crna magija kreativan način odbrane, vjerovatno jedini preostao. Mislim da jedan dio glasača vjeruje u to sigurno. Kod nas postoji par načina odbrane – za sve optužite montažu, hakere ili nešto slično”, pojasnio je Marko Šiljak, novinar.

Teško da se bilo ko može sjetiti nekog bh. funkcionera koji je podnio neopozivu ostavku poput austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Fadil Novalić, premijer FBiH pod ozbiljnim je optužbama za korupciju, a o ostavci ni riječi. A umjesto smjene, nagrađen je ostankom na funkciji dva mandata.

“Odgovornost kod nas postoji samo prema šefu političke stranke, ni prema kome drugom, ni prema javnosti, ne prema građanima, ne prema institucijama”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH.

U Banjaluci se sjećaju mnogi iznuđene ostavke glavnog revizora Duška Šnjegote čija je matematika pokazala oko 170 miliona manjaka u  kasi Republike Srpske, što se nije dopalo lideru SNSD-a.

“Biće smijenjen. Ja ga pozivam da podnese ostavku, inače će biti smijenjen”, kazao je tada Dodik.

Rektora banjalučkog univerziteta Milana Matarugu 2017.godine su smijenili studenti, upadom u rektorat. Ti studenti, svojevremeno je dokumentovano, trošili su 1.000 maraka za večeru, 600 KM samo za pivo, na račun Unije. A nisu krili ni da su stranački aktivisti.

“Ne znam kakve to veze ima sa ovim svim. Da li sam ja član SNSD-a? Jesam i kakve to veze ima. Ja nisam funkcioner i ne provodim politiku SNSD-a. Član sam zato što mi se sviđa Milorad Dodik. I šta? Je li to krivično djelo? Je l’ to nešto sporno?”, upitao je 2017. godine Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS.

Bez pritiska, se od fotelje teško odvajaju mnogi. Zbog nje se mijenjaju stranački dresovi, ali i retorika. Jedan od onih koji je odstupio u skorije vrijeme je bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Hoće li stopama austrijskog kancelara i domaći funkcioneri pod optužbama za korupciju?

 

(N1 Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

The post Jesu li moguće ostavke u BiH kao ona u Austriji? appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Počinje zimsko računanje vremena: Znate li kada vraćamo kazaljke unaza…

Jajce Online

FK Željezničar raspisao javni oglas za izdavanje u zakup poslovnog pro…

Jajce Online

Borelj: Navaljni mora dobiti zdravstvenu njegu

Jajce Online