22.3 C
Jajce
Petak, 22 rujna, 2023
Bild.ba Sa Web-a

Jesu oni sljedeći? Putin više ne podržava suverenitet ove države

Predsjednik Rusije Vladimir Putin opozvao je u utorak uredbu iz 2012. godine kojom se podržava suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja – separatističke regije koju podržava Moskva, a koji graniči s Ukrajinom i gdje Rusija ima svoje trupe od devedesetih godina prošlog stoljeća, piše EUraktiv.Uredba, koja je uključivala i komponentu Moldavije, oslikavala je vanjsku politiku Rusije prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama.Naredba o opozivu dokumenta iz 2012. godine objavljena je na internet stranici Kremlja i navodi da je odluka donesena kako bi se “osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi sa dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima”.

Uredba je obavezivala Rusiju da traži načine za rješavanje separatističkog pitanja “na osnovu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja”.Opoziv ovog dokumenta predstavlja samo jedan u nizu antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak.

Aleksandru Flenčea, moldavski predsjednik zajedničke kontrolne komisije u sigurnosnoj zoni oko Pridnjestrovlja, rekao je da opoziv uredbe ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.”Uredba je politički dokument kojim se implementira koncept ruske vanjske politike”, rekao je Flenčea za Publika-TV.Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših dviju zemalja, dodao je on.Kremlj je rekao da su odnosi Rusije i Moldavije, koja je prošloga tjedna odobrila novog, prozapadno orijentiranog, mandatara za premijera i koji je obećao da će nastaviti s nastojanjem da se pridruži EU, i dalje veoma napeti.Moskva je optužila Moldaviju da slijedi antirusku agendu.Teritorijalno utisnuta između Rumunjske i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih europskih zemalja, od 2020. godine vodi predsjednica Maia Sandu uz snažnu podršku SAD i Europske unije. Američki predsjednik Joe Biden sastao se s njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku toj zemlji.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Pojavile se mrlje na Jablaničkom jezeru, poznato je što bi mogao biti uzrok

Bild.ba

Čović s izaslanstvom EPP-a: Naši prijedlozi u potpunosti implementiraju i odluke ELJSP-a i Ustavnog suda BiH

Bild.ba

Za tri dana parlamentarci odlučuju hoće li zabraniti pušenje u zatvorenim javnim prostorima. Evo što bi to podrazumijevalo

Bild.ba