14.5 C
Jajce
Subota, 2 prosinca, 2023
Jajce

Jimmy Budeš, začetnik Stand Up komedije u Jajcu

Proteklog je vikenda u “Beer Pubu” Jajce po treći put organizirano gostovanje Stand Up komičara. Tako ovaj svjetski popularan zabavni fenomen polako dolazi u naš grad gdje svakim novim gostovanjem privlači sve brojniju publiku.

Kao i brojni drugi inovativni projekti i lokalne zanimljivosti koje se u Jajcu događaju u posljednje vrijeme i ova novost dolazi iz „kuhinje“ Josipa Budeša, vlasnika popularnog „Svemirka“ i „Beer Puba“. Za naš portal popularni Jimmy govori o večerima Stand Up komedije, posljednjoj novotariji kojom zabavlja lokalnu publiku.

O Stand Up komediji kod nas…

Josip Budeš Jimmy

Stand Up komedija je pojava koja je još kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća  na juriš osvojila prvo Ameriku pa onda i ostatak svijeta i od tada kontinuirano dobiva na popularnosti sve do današnjeg dana. Kod nas se u posljednjih 15-ak godina popularizira ova inače vrlo zarazna zabava, da bi prije par mjeseci došla evo i u Jajce. Koliko znam u BiH aktivno radi 15-ak Stand Up komičara, a malo veći broj u susjedstvu. Namjera nam je kontinuirano svakog mjeseca dovoditi po jednog Stand Up komičara koji će zabavljati našu lokalnu publiku. Mislim da trenutno imamo dovoljno lokalnih komičara da našim jajačkim poklonicima ove vrste zabave pružimo dovoljno raznolikog sadržaja.

O komičarima…

Stand Up komičar je na sceni sam i izvodi svoj originalni materijal. Uspjeh ili propast njegovog nastupa ovisi isključivo o njemu samom i o njegovoj interakciji sa publikom. Mislim da treba jako puno hrabrosti i tek tako izaći pred potpuno nepoznate ljude i uvući im se pod kožu, u nekoliko početnih trenutaka se prilagoditi i publici isporučiti ono na što će pozitivno reagirati. Naravno, u našem lokalnom slučaju skoro od presudne važnosti je znati lokalne odnose i nešto o kulturi i povijesti mjesta u kojem komičari nastupaju. Isti vic nije smiješan u različitim dijelovima naše zemlje ili regije. Zato je biti Stand Up komičar vrlo ozbiljan posao.

O Jajačkoj publici…

U ukupno tri Stand Up nastupa koja sam do sada organizirao u Beer Pubu moglo se praktično vidjeti kako lokalna publika odrasta, sazrijeva i otvara se prema ovoj zabavi. Svakako je tu uočljivo i sazrijevanje prema ovoj zabavi, jer nisu svi komičari isti. Neki komičari imaju spreman svoj materijal i izvode ga na sceni bez da ostvaruju odnos ili započinju razgovor sa publikom. Taj je oblik najjednostavniji. S druge strane imamo komičare koji traže interakciju sa gostima, zbijaju šale na svoj i na račun publike i povremeno riskantno plešu po tankoj žici incidenta. Svakako da takvi komičari traže i zreliju publiku koja je spremna na ovakav način sudjelovati u nastupu. Izuzetno sam zadovoljan što su sva tri dosadašnja gostovanja gostima pružila odličnu zabavu uz salve smijeha što se kasnije danima prepričava u društvu.

Treće gostovanje Stand Up komičara kada smo na sceni imali dvojicu zabavljača, Omera Hodžića i Sanjina Ćorića ujedno je bilo i najposjećenije i smatram da bi veći broj gostiju možda bio i previše. Ovakav oblik zabave se bolje provodi u dobro popunjenim manjim i intimnijim prostorima gdje vlada prisniji odnos između komičara i publike što doprinosi i samom doživljaju koji je neusporedivo bolji nego kad se to događa u većim dvoranama.

Što dalje…

Amerikanci bi rekli „Thinking out of the box“ (razmišljati izvan okvira), a ja kao strastveni ribolovac kažem da se riba lovi tamo gdje drugi ne zabacuju. To je moj obrazac djelovanja. Uvijek gledam započeti nešto novo, pokrenuti ono što drugi nisu, nešto novo i drukčije. Tako su i „Svemirko“ i „Beer Pub“ postali mjesta na kojima znatiželjna lokalna publika može čuti i vidjeti nešto što na drugim mjestima ne može. Svaki novi dan je novi izazov i nova prilika.

Idemo dalje, zaključio je popularni Jimmy, jazz klavijaturista koji je Beč zamijenio svojim rodnim Jajcem

 

U dosadašnja tri nastupa u Beer Pubu jajačkoj publici predstavili su se komičari: Dušan Jokić, Omer Hodžić i Sanjin Ćorić.

Klik Jajce

Dušan JokićOmer HodžićOmer Hodžić i Sanjin Ćorić

Povezane vijesti

Ramazanski poklon džematu Lendići – Jajce Online

Jajce Online

Općina Jajce u novom projektu razvoja stočarstva

Glavni Urednik

Pretučenoj djevojčici iz Jajca stiže podrška mladih, policija još vrši istragu

Jajce Online