Connect with us

BiH

Još jedna avio-bomba pronađena na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu

Avatar

Published

on

Još jedna avio-bomba pronađena na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu

BiH

FUCZ

Pronađena je još jedna avio-bomba na istoj lokaciji. Timovi iz Federalne uprave civilne zaštite su upućeni prema lokaciji. Bomba nije iskopana do kraja, tako da ne znamo još o kojoj je tačno bombi riječ. Po gabaritima izgleda da je ista kao i ona pronađena u četvrtak, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Nakon što je u četvrtak na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, iz Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno je da je danas na istoj lokaciji pronađena još jedna avio-bomba, javlja Anadolu Agency (AA).

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da je jos jedna avio-bomba pronađena na gradilištu iz RTV doma.

“Pronađena je još jedna avio-bomba na istoj lokaciji. Timovi iz Federalne uprave civilne zaštite su upućeni prema lokaciji. Bomba nije iskopana do kraja, tako da ne znamo još o kojoj je tačno bombi riječ. Po gabaritima izgleda da je ista kao i ona pronađena u četvrtak”, rekao je Solak, te dodao:

“Svakako siljedi utvrđivanje vrste upaljača bombe, jer takve bombe imaju tri ili četiri vrste upaljača. Moramo sve provjeriti, svi radovi na gradilištu su obustavljeni”.

Solak je također, kazao kako će naknadno biti poznato da li će biti potrebna evakuacija stanovništva ili eventualni drugi koraci radi sigurnosti stanovništva.

Podsjetimo da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma, koja je pronađena u četvrtak, najprije deaktivirana, kako bi mogla biti transportovana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

FUCZ je ranijim istraživanjima bombardovanja meta u BiH u Drugom svjetskom ratu, došla do podataka da su Britanci ovaj lokalitet, gdje se nalazila ranžirna stanica, bombardovali 4., 5., 7., 8. i 12. novembra 1944. godine, te je sama bomba iz tog perioda.

Autor: AA

Fokus.ba

Objava Još jedna avio-bomba pronađena na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement