Connect with us

BiH

Još jedna neizvjesna sjednica Skupštine u Sarajevu, SDA poručuje: “Vra…

Avatar

Published

on

Još jedna neizvjesna sjednica Skupštine u Sarajevu, SDA poručuje: “Vra...

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. treba u srijedu, 8. januara, da se nađe pred zastupnicima Skupštine KS i, moguće je, značajno predodredi buduću konstelaciju odnosa. No, problem je što nova većina nema pečat!

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. treba u srijedu, 8. januara, da se nađe pred zastupnicima Skupštine KS i, moguće je, značajno predodredi buduću konstelaciju odnosa. No, problem je što nova većina nema pečat!

Nepoznato je, prevashodno, ko će uopće predsjedavati Skupštinom Kantona Sarajevo 8. januara, što stvara popriličnu konfuziju među oba tabora skupštinskih zastupnika, odnosno s jedne strane SDA, SBB-a i DF-a, a s druge NiP-a, NS-a i SDP-a. Pored toga, još uvijek je nepoznato kako će zastupnici glasati.

Krajnje konfuznu situaciju usložnjava i to što neće svi zastupnici biti prisutni na sjednici, što znači da ni jedan ni drugi tabor neće imati potrebnu većinu za izglasavanje odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. godine.

Optimistično je što se, sudeći prema dosadašnjem raspoloženju u oba tabora, niko ne protivi usvajanju odluke o privremenom finansiranju, ali svi napominju kako konačan stav tek treba da zauzmu na stranačkim sastancima.

Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS, izjavio je za Klix.ba kako nova kantonalna većina, kojoj su se pridružili SBB i DF, traži da im se vrati pečat kako bi se omogućio nesmetan rad Skupštine KS.

“Postoje nadležne institucije koje mogu da donesu konačnu odluku. Kakvu god odluku donesu, mi ćemo je ispoštovati. Trenutno Mirza Čelik predsjedava Skupštinom. Oni, ako su nezadovoljni odlukom Skupštine, mogu uputiti apelaciju Ustavnom sudu”, kazao je Dević.

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini KS, izjavio je za Klix.ba kako predstavnici “Šestorke” žele doći na sjednicu, ali kako bi im itekako problem predstavljalo da Mirza Čelik predsjedava Skupštinom KS.

“Mi želimo da dođemo na zakazanu sjednicu. Glasat ćemo za odluku o privremenom finansiranju. Nadam se da će sve stranke shvatiti svoju odgovornost i podržati privremeno finansiranje”, kazao je Stojanović.

Naveo je kako ne vidi kakva je razlika između sjednice koju je sazvao “petak 13.” prije osam dana i ove koja je zakazana za 8. januar.

“Ništa se nije desilo. Riječ je o čistom demonstriranju sile, jer nisu htjeli izaći na sjednicu zakazanu procedurom, već onda kad oni hoće. To je neodgovorno uličarsko ponašanje neprimjereno za politiku”, istakao je Stojanović.

Upitan da li bi “Šestorki” predstavljalo problem da Mirza Čelik predsjedava Skupštinom KS 8. januara, Stojanović odgovara potvrdno.

“Mirza Čelik ne može predsjedavati Skupštinom jer Mirza Čelik nije izabran. Ne postoji nijedan akt po kojem je on potvrđen, osim nelegalno održane sjednice. Ako ne dođu, vrlo moguće da kvoruma neće biti. Ako svi zastupnici budu stali uz Mirzu Čelika, onda moguće da neće biti sjednice. To bi za mene bilo vrlo neozbiljno”, kazao je Stojanović.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS, napominje kako je neizvjesna sjednica zakazana za 8. januar zato što se politički subjekti ponašaju na različite načine, shodno svom načinu tumačenja poslovnika i zakona.

“U toku su provjere vezane za proceduru predsjedavanja sjednicom. Pravna struka će reći na koji način postupiti, šta je legalno, a šta legitimno. SBB će, shodno tome, svoj konačan stav zauzeti 8. januara – prije sjednice”, rekao je Marić.

Naveo je kako su zastupnici SBB-a bili voljni da podrže Prijedlog odluke o privremenom finansiranju, kao i privremeno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje.

“Bili smo voljni da podržimo prijedloge kako građani ne bi ispaštali zbog političkih nesuglasica. Konačnu odluku ćemo donijeti na sastanku zastupnika zakazanom za 8. januar”, rekao je Marić za Klix.ba.

Bivši predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je za Klix.ba kazao kako će detaljnije informacije vezane za sjednicu zakazanu za 8. januar iznijeti dan prije sjednice, tačnije 7. januara, u zgradi institucija Kantona Sarajevo.

Klix.ba

Objava Još jedna neizvjesna sjednica Skupštine u Sarajevu, SDA poručuje: “Vratite pečat!” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement