Connect with us

BiH

Još uvijek aktuelna vlast u Sarajevu se ne predaje; Konaković poručio:…

Avatar

Published

on

Predrag Kojović (Naša stranka) (Foto: D. S./Klix.ba)

U prostorijama Naše stranke u Sarajevu predsjednici Naše stranke, NiP-a, SDP-a i NBL-a održali su konferenciju za medije, a sve povodom trenutne situacije u Kantonu Sarajevo.

U prostorijama Naše stranke u Sarajevu predsjednici Naše stranke, NiP-a, SDP-a i NBL-a održali su konferenciju za medije, a sve povodom trenutne situacije u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović istakao je kako je brzina i sve što se događa u KS najveća opasnost kada se pojavi Vlada koja je transparentna i spremna da se bori protiv korupcije.

“Svjesni smo činjenice da nova većina ima dovoljno ruku i ne želimo odugovlačiti, ali smjena Vlade je moguća samo u skladu sa zakonima i propisima. Poslovnik Skupštine KS je izuzetno precizan kada se govori o smjeni Vlade KS i poštovat ćemo procedure”, rekao je Kojović.

Predrag Kojović (Naša stranka) (Foto: D. S./Klix.ba) Predrag Kojović (Naša stranka) (Foto: D. S./Klix.ba)

Podsjetio je da za osam mjeseci stižu izbori i to ce biti prilika građanima da kako treba izaberu vlast i razmisle šta će učiniti.

“Ovo je početak njihovog kraja, a za nas je novi početak, 2020. je naša godina”, naglasio je Kojović.

Konaković ne želi predati pečat

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je podsjetio je da su zakazane sjednice 8. januara o privremenom finansiranju, a 16. januara će nova većina moći izglasati datum za smjenu ove vlade.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba

“Ova sjednica je potpuno nezakonita, nelegalna i nije se desila. Ubrzali su sve procedure, a time ulaze samo u komplikovaniji problem. Žele postaviti Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS ugrožavajući vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda”.

Dodao je da se promjena vlasti dešava, datumi su zakazani, a da postoji nedoumica zbog čega se žuri novoj Vladi.

“Nije problem kada neki pravnik napravi mali problem, izgrdit ćemo ga, ali kada ti isti pravnici najavljuju reviziju tužbe protiv Srbije, promjenu naziva Republika Srpska i plaše vas radnim mjestima onda to već postaje problem. Ovdje je riječ o dvije strane. Mi smo na strani države i poštovanja Ustava”, pojasnio je Konaković.

Konaković je istakao kako je pečat zarobljen u Skupštini na sigurnom i bit će oslobođen kada budu imenovanja na sjednicama zakazanim ranije.

“Ja ću glasati za Čelika na mjestu dopredsjedavajućeg kako se ne bi povrijedio nacionalni vitalni interes. Ukoliko nastave tjerati zastupnike da se nešto objavi u Službenom listu onda ćemo ići pravnim putem. Zato ih molimo samo da budu strpljivi”, dodao je Konaković.

Sugeriše liderima trojke petka 13. da ih zamijene sposobnim pravnicima i da dođu na zakazane sjednice po protokolu i tada će im biti ispunjeno sve što žele.

Damir Mašić iz SDP-a je naveo kako je riječ o dvije strane koje se evidentno razlikuju i dodao da intenzivno nastavljaju razgovore i u toku januara će obznaniti novi dokument o saradnji između ovih stranaka kao i zajedničku programsku platformu za lokalne izbore na osnovu koje će biti predloženi zajednički kandidati na lokalnim izborima.

Damir Mašić (SDP) (Foto: D. S./Klix.ba) Damir Mašić (SDP) (Foto: D. S./Klix.ba)

Spomenuo je da je Željko Komšić i DF sada samo privjesak stranci SDA.

“Koju obavezu Komšić ima prema SDA, to bi trebalo istražiti jer je sve radio u njihovu korist. Bakir Izetbegović od danas vodi dvije stranke SDA i DF”, rekao je Mašić.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić je naglasio kako se procedure i Poslovnik moraju poštovati prije svega i podsjetio je da je u novembru prošle godine potpisan sporazum šestorka, a u njemu ciljevi i programi koji su planirani.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba

Nema povlačenja

“Od tada do 13. decembra ove godine većina tih sastanaka se dešavala u Općini Stari Grad na čijem sam čelu i bio sam sudionik svih njih. Nažalost Izetbegović je rekao kako je sporazum između DF-a, SBB-a i SDA potpisan još 17. maja, a oni su već 7 mjeseci uredno dolazili na sastanke i tvrdili kako ništa od navedenog nije istina. To je krajnje licemjerstvo i ne možete se vaditi na nerad Vlade jer ovo je najbolja Vlada do sada”, naglasio je Hadžibajrić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba) Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)

Premijer Edin Forto je naglasio da se ne može od Vlade KS koja poštuje zakone očekivati da se pojavi na nelegalnoj sjednici.

“Mi ćemo raditi svoj posao sve do onog trenutka dok nova Vlada ne bude izabrana ali parlamentarnom procedurom, ne nekim anketama i potpisima”, rekao je Forto.

Klix.ba

Objava Još uvijek aktuelna vlast u Sarajevu se ne predaje; Konaković poručio: Pečat je zarobljen pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement