Connect with us

Kultura

Joško Ševo oduševio publiku u Jajcu i Busovači

Volim Jajce

Published

on


Predstava „Govorite li hrvatski?“ protekloga je vikenda u sklopu projekta „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ održana u Jajcu te Busovači.

 

Ova monodrama premijerno je izvedena 1994.  a poznati hrvatski glumac Joško Ševo publiku je i u spomenutim općinama oduševio stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca poput Ive Vojnovića, Ivana Gundulića, Marina Držića, Ivana Kozarca, Tina Ujevića, Drage Ivaniševića i mnogih drugih.

 

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

 

Kroz dramaturgiju tekstova, izvedbom punom jakih emocionalnih naboja  autor aktualizirao propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire i na područje naše domovine, a samim time i na područje hrvatskog jezika.

 

Podsjećamo, Hrvatsko proljeće Središnje Bosne ove godine gostuje u 15 općina sa 17 događaja. Projekt organizira ŽO Mladež HDZ BIH ŽSB uz koordinatorice Gloriu Lujanović i Irenu Mrnjavac a narednoga vikenda na redu su Deževice, Uskoplje te Nova Bila (Travnik).

 

U petak, 7.travnja u hodočasničkom domu u Deževicama bit će promoviran zbornik radova sa simpozija o Jakovu Markijskom. Dan poslije, 8.travnja u Uskoplju će nastupiti poznati klezmer trio, Rubinstein Klezmer Project, u Domu kulture u 20 sati dok je središnji događaj ovogodišnje, četvrtog po redu „Proljeća“ rezerviran za 9.travnja.

 

Naime, u Crkvi svetog Duha u Novoj Biloj u 19 sati će premijerno biti prikazan

film „Bijeli put“ redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar Široki Brijeg.

 

Film govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ kojom je spašeno skoro 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline  koji su skoro 8 mjeseci bili pod opsadom Armije BiH.

O filmu će osim autora, govoriti i provincijal  franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić.

 

 

 

 Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.