6.4 C
Jajce
Nedjelja, 25 veljače, 2024
BiH

Kabul: U eksplozijama ubijeno najmanje 10 ljudi, 12 povrijeđenih

Najmanje 10 ljudi je ubijeno, dok je 12 ranjeno u dvije eksplozije u zapadnom dijelu Kabula, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

I talibanski i ekstremisti takozvane ” Islamske države” redovno izvode bombaške napade u Afganistanu, koji se suočava s periodom velike neizvjesnosti i nesigurnosti dok se međunarodne trupe povlače.

Niko nije preuzeo odgovornost za bombaške napade.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će se američki vojnici povući do 11. septembra, privodeći kraju vojnu operaciju pokrenutu prije skoro 20 godina nakon terorističkih napada na New York i Washington.

NATO je pristao da slijedi američki primjer i povuče vojnike koje su razmjestile njegove države članice.

Skoro 10.000 NATO vojnika iz misije obuke Odlučna podrška, među kojima 2.500 američkih vojnika i oko 1.100 iz Njemačke, dva najveća vojna kontingenta, trebali bi napustiti zemlju.

Američka Centralna komanda procijenila je u ovoj sedmici da su SAD već dovršile između 30 i 44 posto procesa povlačenja.

Od početka zvaničnog povlačenja,1. maja, i Talibani su intenzivirali napade na pokrajinske prijestonice, oblasti, baze i kontrolne punktove. Desetine hiljada Afganistanaca raseljeni su nasiljem u proteklih nekoliko sedmica, prenosi dpa.

BHRT

The post Kabul: U eksplozijama ubijeno najmanje 10 ljudi, 12 povrijeđenih appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

U Banjaluci protestna šetnja grupe “Pravda za Davida”

Jajce Online

U Srbiji napadnut lider Pokreta slobodnih Pavle Grbović

Jajce Online

Jedno obično gostovanje? Ipak ne – 16.000 km u jednom smjeru

Jajce Online