Connect with us

BiH

Kada će Porezna uprava posjetiti građevinske firme

Avatar

Published

on

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike koji obavljaju građevinsku djelatnost na području Federacije BiH da će počevši od 17. jula 2019. godine koristeći sve ljudske i materijalne resurse, svakodnevno, u vremenu od 8-20 sati, vršiti inspekcijski nadzor u predmetu, u otkrivanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja i neevidentiranja prometa i neizdavanja računa.

Kako ne bi bili izloženi dodatnim troškovima, sankcijama i pečaćenju objekata, porezni obveznici se pozivaju da, ukoliko to već nisu, svoje poslovanje bez odlaganja usklade sa važećim zakonskim propisima. U svim slučajevima u kojima se utvrdi nepoštivanje zakonskih propisa Porezna uprava Federacije BiH će primijeniti sankcije propisane zakonom.

Za zapošljavanje neprijavljenih radnika, sankcije propisane Zakonom o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, i to za pravno lice propisanu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 do 100.000 maraka i za odgovorno lice u pravnom licu kaznu u iznosu od 3.000 do 20.000 maraka, odnosno za obrtnika u iznosu od 2.000 do 20.000 maraka.

Pored ovih novčanih kazni, počiniocu prekršaja može se izreći i zabrana obavljanja djelatnosti do šest mjeseci, a u određenim slučajevima počinioci bi mogli biti izloženi i krivičnom procesuiranju. Za rad bez odobrenja, pored novčanog sankcionisanja i pečaćenja objekta u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH, počinioci bi mogli biti izloženi i krivičnom procesuiranju.

Za neizdavanje računa ili neposjedovanje fiskalnog uređaja ili njegovo nestavljanje u funkciju evidentiranja prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima, za pravno lice propisana je novčana kazna u iznosu od 2.500 do 20.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 do 3.000 KM, odnosno za obrtnika u iznosu od 3.000 do 10.000 KM.

Također, obveznicima kod kojih se utvrdi da su u posljednje dvije godine dva puta počinili prekršaj, pored novčane kazne može se izreći i zabrana obavljanja djelatnosti od šest mjeseci do godinu dana, a počinioci bi mogli i krivično odgovarati u skladu s odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

 

 

 

(Faktor.ba)

Objava Kada će Porezna uprava posjetiti građevinske firme pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement