Connect with us

Jajce Online

Kada je kašalj dobar, a kada loš

Jajce Online

Published

on


Nekada je kašalj pokazatelj da se organizam vašeg djeteta uspješno bori s bolešću, ali kada ono danima samo kašljuca, kada mu to remeti san, „kida” organizam ili je praćen visokom temperaturom, a traje više od dvije sedmice – signal je da ga odvedete ljekaru.

“Dobar” i “loš”

Ipak, naučite razlikovati „dobar” i „loš” kašalj, jer dobar čisti pluća, a loš samo nadražuje organizam. Kašalj je ustvari refleks – odbrambeni mehanizam koji želi istjerati problem iz dišnih organa.

Dakle, nešto (sekret, upalu, strano tijelo…) što se nalazi u dišnim putevima nadražuje posebne nervne završetke, receptore za kašalj kojih ima gotovo svuda u sluznici dišnim organima.

Pluća se, inače, konstantno čiste radi disanja. Vazduh od nosa do pluća prolazi pored treplji koje, kao metlicom, čiste svaki otpad iz bronhija. Treplje su „namočene” sluzi, u kojoj se prljavštine zadržavaju, kao na mokroj krpi, i izbacuju se.

Produktivan i neproduktivan

Kašalj ubrzava proces uklanjanja nečistoća, uključujući i mikroorganizme. Kašalj je koristan dok uklanja neželjene supstance, naprimjer vlagu (šlajm) iz disajnih puteva i pluća.

Takav kašalj naziva se produktivnim i često se javlja kod prehlade, bronhitisa i pneumonije (upale pluća).

 

 

(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement Enter ad code here
Moguća kiša
Danas 03/1970%
Moguća kiša
Snijeg
Sutra 03/2050%
Snijeg
Vedro
Četvrtak 03/2110%
Vedro
Vedro
Petak 03/220%
Vedro
Vedro
Subota 03/2310%
Vedro