-0.9 C
Jajce
Četvrtak, 28 listopada, 2021
Klik Jajce
Jajce Online Lifestyle

Kako da izbjegnete sezonske poremećaje


Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli za sezonske poremećaje koji neke ljude pogađaju, ali istina je da jesen sa sobom donosi još mnogo više.

Izbjegavajte kofein

Postoji opća tendencija usporavanja i osjećaja pospanosti tokom hladnijeg vremena, a to može biti dio primitivnog stanja hibernacije. Savjet stručnjaka je da pijete zeleni čaj jer sadrži polifenole, koji poboljšavaju proizvodnju energije. Izbjegavajte kofein, koji je sada prepoznat kao jedan od velikih energetskih vampira.

Naime, kofein u kratkom roku daje brzi podsticaj, ali dugoročno previše kofeina može dovesti do nemira, nesanice, glavobolje, tjeskobe i umora. Za međuobrok pokušajte jesti šaku mješavine sušenog voća, sjemenke i orašaste plodove. Napravite teglu s omiljenom mješavinom i držite je pri ruci.

Redovni obroci

Počnite dan kašom. Istraživači u Australiji otkrili su da su sportisti nakon tri sedmice zobene prehrane imali četiri posto više izdržljivosti. Također, povećanje unosa vitamina C povećat će apsorpciju željeza. Jednostavan savjet je popiti čašu svježeg soka od narandže tokom doručka, a ne šoljicu čaja.

Jedite redovne obroke ravnomjerno raspoređene tokom dana, a izbjegavajte prejedanje i višak alkohola, koji može uzrokovati gubitak energije.Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Vlasnica restorana optužena za utaju poreza i doprinosa

Jajce Online

Bio kandidat za trenera bordo tima: Bugari otkrivaju zbog čega je Akrapović odbio Sarajevo

Jajce Online

Miholjsko ljeto od petka, početkom sedmice i toplija jutra

Jajce Online