Connect with us

BiH

Kako danas izgledaju svadbe?

Avatar

Published

on

Kako danas izgledaju svadbe?

Bez obzira na relativno mali broj dnevno zaraženih koronavirusom, neke epidemiološke mjere još su na snazi. Između ostalog, i ona koja se odnose na organiziranje svadbi. Jedno od ograničenja je da nema plesa, zagrljaja i poljubaca, osim ako je riječ o članovima istog domaćinstva. U Federaciji su dozvoljene svadbe i s velikim brojem zvanica, ali samo uz uslov da svaka osoba ima i negativan test ili potvrdu o vakcinaciji.

[embedded content]

Mateja Elez vjenčanje je zakazala u avgustu. Pitali smo je kako će organizovati svadbu u velikom broju ograničenja koje jedno ovakvo okupljanje zahtijeva ovog ljeta.

“Što se tiče samih priprema oko svadbe, enma nekih razlika. Ono što pravi razliku je broj gostiju. Sada moramo naglasiti gostima koliko tačno članova porodice može doći na svadbu. Nije dozvoljen broj dodatnih gostiju koji iznenada mogu doći na svadbu”, rekla je Elez.

U RS za sada je na snazi naredba Kriznog štaba da su dozvoljena privatna okupljanja do 70, odnosno na javnim skupovima do 120 osoba. Uvedena su određena ograničenja za proslavu vjenčanja i drugih okupljanja.

Institut za javno zdravstvo RS

“Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt (ples, grljenje, ljubljenje), osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu”, naveli su iz Institut za javno zdravstvo RS.

SANjA RADULj ČEKO, Agencija za organizaciju vjenčanja Banjaluka

“Što je automatski poprimilo neku drugu dimenziju, nije to više kao prije. Ljudi su već nekako pripremili, nekako spontano nemaju potrebu ni da se grle i ljube”, kazala je Radulj Čeko.

Zabrana muzike uživo unutar objekata u RS još je na snazi, pa je tako ostalo da se pitamo kako može jedno veselje izgledati bez ovog segmenta.

ALEKSANDAR KUKIĆ, muzičar

“Ja se iskreno nadam da će u narednim danima da se riješe neusklađenosti preporuka sa naredbama štaba, da se to sve pusti”, istakao je Kukić.

Muzika uživo u FBiH je dozvoljena, ali ima drugih ograničenja. Okupljanja do 50 osoba u zatvorenom, odnosno do 100 na otvorenom zahtijevaju samo redovne epidemiološke mjere poput poštovanja distance. Međutim, ako je riječ o skupovima s više od tog broja, obavezan je ili negativan test na koronavirus ili potvrda o vakcinaciji.

Pitali smo u svadbenim salonima šta oni misle o ovim ograničenjima. Gubici su, kažu, neminovni, jer veliki saloni će biti poluprazni, a oni manji neće moći ispoštovati naredbe.

ROMEO VALjEVAC, svadbeni salon Banjaluka

“Gubici su ogromni. Mi već 15-16 mjeseci ne radimo, praktično smo izgubili dvije godine ,a kad vidite koliko od jedne svadbe egzistira grane privrede svi smo na gubitku”, rekao je Valjevac.

S obzirom na sve ovo, najsigurnije je uklopiti se u ograničenja i preporuke nadležnih, jer su kazne za nepoštovanje mjera koje će snositi organizatori okupljanja velike i iznose hiljade maraka.

BHRT

The post Kako danas izgledaju svadbe? appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement