Connect with us

BiH

Kako je diplomirani metalurg mogao biti u Odboru za žalbe policijskih …

Jajce Online

Published

on

Kako je diplomirani metalurg mogao biti u Odboru za žalbe policijskih službenika BiH

Kako je diplomirani metalurg mogao biti u Odboru za žalbe policijskih službenika BiHFoto: I. Š./Klix.ba
Ova informacija dobija još više na težini budući da je po svemu sudeći njegovim imenovanjem obmanuto prethodno Vijeće ministara BiH koje ga je na prijedlog Ministarstva sigurnosti u konačnici i imenovalo.

U aktu koji je potpisuje aktuelni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić navodi se da se radi o očitom propustu koji je počinjen u mandatu prethodnog ministra Dragana Mektića.

Kako je diplomirani metalurg mogao biti u Odboru za žalbe policijskih službenika BiH

Naime, Svevlad Hoffmann iz Granične policije BiH obratio se sa zahtjevom da se dostavi pismena informacija koju vrsta stručne spreme posjeduje Ljuban Glavočević kojeg je Vijeće ministara BiH na prijedlog tadašnjeg ministra Dragana Mektića na 149. sjednici održanoj 18. jula 2018. imenovalo za zamjenika Odbora za žalbe policijskih službenika BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH prema aktu kojeg potpisuje novi ministar Radončić, navodi se da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je u prijedlogu odluke koju je tada Ministarstvo sigurnosti proslijedilo, uz potrebna mišljenja Vijeću ministara navedeno je da je Glavočević diplomirani pravnik, čin samostalnog inspektora, šef odsjeka za saradnju s policijskim i drugim tijelima.

Kako je diplomirani metalurg mogao biti u Odboru za žalbe policijskih službenika BiH

Dalje se, pak, navodi da je u aktu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od 18. Jula 2018. , a koji je Ministarstvo zaprimilo, 3. augusta te godine nije navedena vrsta stručne spreme za Glavočevića, te je očigledno, ističe se, da je Ministarstvo sigurnosti prilikom predlaganja imenovanog za člana Odbora za žalbe policijskih službenika napravilo propust navodeći da se radi o diplomiranom pravniku.

“Ministarstvo sigurnosti je 13. februara ove godine uputilo dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela radi dostave službenih podataka kojima raspolažu u svojim zvaničnim evidencijama za Glavočevića. Odgovor Direkcije, navode iz Ministarstva sigurnosti, jeste da je Glavočević stekao stručnu spremu sedmog stepena i stručni naziv diplomirani inžinjer metalurgije na sveučilištu u Zarebu, metalurški fakultet u Sisku od 27. marta 1996. godine”, stoji u aktu Ministarstva sigurnosti BiH.

Odluka u Službenom listuOdluka u Službenom listu

Inače, ovaj odbor nadležan je za donošenje odluka po žalbama koje podnesu policijski službenici protiv odluka koje su donijela policijska tijela BiH oko statusa policijaca ili u slučajevima propusta policijskog tijela da donese odluku u pogledu njihovog.

Odluke Odbora za žalbe policijskih službenika su konačne i moraju se izvršavati bez odgađanja, s tim da mogu biti predmet sudskog preispitivanja u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine, a dostavljaju se u roku od osam dana od dana donošenja.

(Srednjabosna.com)

Objava Kako je diplomirani metalurg mogao biti u Odboru za žalbe policijskih službenika BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.