8.4 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
BiH

Kako je izgledao novogodišnji program 1987. godine

U okviru arhive Yugopapira našla se recenzija novogodišnjeg programa 1987. godine u Jugoslaviji, a beogradska RTV revija istaknula je kako su “svečani dočeci Nove godine omanuli što se kafana i hotela tiče, ali je na značaju dobila televizijska Nova godina”.

Novogodišnji program 1987. godine uređivala je TV Zagreb na prvom programu, a drugi kanal je “po tradiciji” ove godine imao rokerski karakter i bio namijenjen ljubiteljima “mladalačke” muzike, za šta je bila zadužena TV Sarajevo.

U raspodjeli zaduženja TV Beograd je bila “dežurna” za prelazak iz stare u Novu godinu.

Praznični program obuhvatio je emisiju beogradske televizije “EPP poljupci”, a zvanično je započeo emisijom “Šampanj, šampanj”. Tu su bile i muzička parodija “Pesma Jugovizije” za koju se navodi da nije mnogo nasmijavala narod, ali da je to postigla emisija “Novogodišnja parada”.

Istaknuto je da na prvom kanalu nije bilo domaćih filmskih ostvarenja već su se prikazivale “inostrane poslastice” počev od “Mućki”, “Alo, Alo” i “Garfielda”.

Na drugom kanalu TV Beograd je za gledaoce pripremio filmski maraton uz pomoć TV Sarajevo, a pripisana mu je “stilska nedosljednost” kao i skromna ponuda.

“Argumentovane zamjerke mogu da upute i brojni ljubitelji narodne ili folk muzike kojima je njihov omiljeni ‘sound’ davan malom kašikom”, pisalo je u RTV reviji izdatoj 1988. godine.

Međutim, TV Zagreb se iskupila dva dana kasnije poklonivši ljubiteljima narodne muzike snimak novogodišnjeg koncerta iz košarkaške dvorane “Cibone” na kojem su nastupili: Lepa Brena, Šaban Šaulić, Hanka Paldum i drugi.

U zaključku se ističe da je novogogodišnji program bio bolji nego prošlogodišnji “sa dobrim humorističkim prilozima i kvalitetno aranžiranim i režiranim muzičkim numerama”.

 

 

(Klix)

The post Kako je izgledao novogodišnji program 1987. godine appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

U Tuzlanskom kantonu sve manje učenika

Jajce Online

Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Jajce Online

Pronađena rijetka albino dijamantska zmija otrovnica

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!