Connect with us

Jajce Online

Kako je propala kupovina odmarališta za boračku populaciju i učenike o…

Jajce Online

Published

onPripadnici boračke populacije i učenici osnovnih škola sa područja općine Centar trebali su dobiti svoje odmaralište u Neumu, međutim, odluka Općinskog vijeća Centar sa posljednje sjednice ovu mogućnost učinila je sve manje izvjesnom.
Pripadnici boračke populacije i učenici osnovnih škola sa područja općine Centar trebali su dobiti svoje odmaralište u Neumu, međutim, odluka Općinskog vijeća Centar sa posljednje sjednice ovu mogućnost učinila je sve manje izvjesnom.
– Općinsko vijeće Centar usvojilo je odluku da se ipak ne prihvati ponuda pravnog lica ”BOOC” d.o.o. Sarajevo za kupovinu objekta u Neumu za rehabilitaciju i rekreaciju pripadnika boračke populacije i učenika osnovnih škola sa područja općine Centar, zbog neispunjavanja uslova propisanih Javnim pozivom za prikupljanje ponuda radi kupovine pomenutog objekta – potvrdio je za Faktor vijećnik Nihad Uk.
Radi se o stambeno-poslovnom objektu “VILA VAL” sa pripadajućim zemljištem, koji se nalazi u ulici Jazine bb u Neumu.
Firma BOOC prije nekoliko godina, navodno je kupila ovo odmaralište sa smještajnim kapacitetom od 41 ležaja od privatnog vlasnika, kako bi ga kasnije Općina Centar otkupila i dala im na korištenje za projekat klimatskog liječenja.
Iako je prošli saziv Općinskog vijeća i Komisije za provođenje javnog konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu na sve načine pokušavao ostvariti ovaj plan pun rupa i nejasnoća, novi članovi ipak su odlučili stopirati kupovinu ovog objekta.
Tako je plan, koji su predstavnici Općine i Općinskog vijeća sa firmom BOOC kovali proteklih godina, ove godine ipak propao. Razlog je vrlo jednostavan. Općina Centar, kompleks bi morala platiti 1.637.786,01 KM, a zapravo se radi o objektu koji uopšte nije legalizovan, te ne ispunjava uslove tenderske procedure.
– Radi se o objektu kojem nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi (potkrovlje, kuhinja i ostava nemaju legalan status – bespravno su dograđeni). Pored navedenog objekta nalazi se objekat označen kao restoran, koji nije uknjižen u zemljišnim knjigama, odnosno ne posjeduje upotrebnu dozvolu, te u skladu s tim ne postoji mogućnost organizovane ishrane za pripadnike boračkih populacija i učenika. Također u dostavljenoj dokumentaciji navode se nazivi objekta “VILA VAL”, a ugostiteljski objekat za smještaj je tretiran pod nazivom Sobe “VILA NOKE Neum”, što stvara nejasnoću u vezi dostavljene dokumentacije – navodi se u izvještaju Komisije za provođenje javnog nadmetanja-licitacije za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Centar Sarajevo, koji smo dobili na uvid.
I Pravobranilaštvo Općine Centar je još u maju 2016. godine dalo negativan stav o kupovini ovog objekta, naglasivši da nije ispunjen niti jedan od ključnih uslova Javnog poziva. Pri tome se prvobitno misli na neriješene imovinsko-pravne odnose, neuknjiženi dio objekta i nepostojanje organizovane ishrane, jer nema odgovarajućeg restorana. Također problem je i pristup objektu.
Zbog niza neregularnosti, kada je u pitanju kupovina ovog objekta, koje je BOOC pokušao podgurati pod tepih, pripadnici boračkih organizacija i osnovci Centra za sada ostaju bez odmarališta. Direktora i uposlenike firme BOOC smo u više navrata pokušavali kontaktirati za komentar, međutim njihovi telefoni su već duže vrijeme isključeni.
Ostaje nepoznato šta će firma BOOC, čiji su osnivači boračka udruženja sa područja Općine Centar, uraditi sa ovim objektom.
 
 
(Faktor.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement