32.5 C
Jajce
Petak, 19 kolovoza, 2022
BiH

Kako je Salkić još jednom zavalio Bošnjake povratnike u RS

Ramiz Salkić već godinama je formalno bošnjački predstavnik u najvišem tijelu izvršne vlasti RS – svojevrsnom predsjedništvu – kao potpredsjednik manjeg entiteta.

Na tu poziciju kandidira ga, već godinama, njegova matična SDA. Isto tako, već godinama, Salkić umjesto da zaista radi svoj posao, Bošnjacima povratnicima samo zadaje glavobolje i probleme. Preciznije – Salkić je obična štetočina za bošnjačke povratnike u RS.

Nove besane noći bošnjačkim povratnicima Salkić je osigurao svojom prekjučerašnjom posjetom Trebinju.

Nakon što je klanjao džuma-namaz u Osman-pašinoj džamiji i posjetio Medžlis Islamske zajednice Trebinje, Salkić je ispalio da je Bosni i Hercegovini potrebno preuređenje odnosno ukidanje Republike Srpske.

Vrlo brzo stigla je reakcija iz Medžlisa IZ Trebinje.

Prvo su negirali da je Salkić uopće bio u službenoj posjeti Medžlisu, što je on naveo na svojoj Facebook stranici.

“Potpredsjednik entiteta RS gdin. Ramiz Salkić, nije bio u službenoj posjeti Medžlisu IZ Trebinje, kao što se to navodi na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici i kako su to prenijeli pojedini portali. Istina je da je obavio džuma-namaz u Osman-pašinoj džamiji i da je kratko bio u prostorijama medžlisa, ali to je bila samo usputna desetominutna posjeta na kojoj uopšte nije bilo govora o politici, niti političkim temama, a također nije bilo ni službenog sastanka sa rukovodsvom Medžlisa IZ Trebinje, ali niti sa trebinjcima kao što se to kaže u pojedinim objavama na određenim portalima”.

S obzirom na to da se Salkić u posljednje vrijeme žali da ima problema s ‘lažnim profilima’ na društvenim mrežama bit će zanimljivo osluškivati šta će sad kazati.

U reakciji Medžlisa, dijelu koji potpisuje Sadet ef. Bilalić, se dalje navodi:

“Ne mogu komentarisati izjave političara pa tako ni izjavu gospodina Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, to nije u domenu vjerskog službenika, ali mogu komentarisati reakcije u društvu koje su izazvane tom izjavom. Svakako se to refleksira na malobrojnu povratničku zajednicu u Istočnoj Hercegovini. Mi na prostoru Balkana imamo i mirna i nemirna vremena, i dirljive i inspirativne primjere razumjevanja među narodima, vjerama, pojedincima, ali i te zlokobne periode nasilja. Pitamo se gdje se začini to nasilje? Prvenstveno u retoričkim izjavama. Mir je sveobuhvatan proces, a to znači uklanjati govor mržnje koji je prisutan u javnom diskursu. Još uvijek su nam u sjećanju prve godine povratka u Istočnu Hercegovinu. Kamen temeljac za Osman-pašinu džamiju, miniranje džamije u Ključu, požar džamije u Kuli Fazlagić i mnogi drugi incidenti”.

PROČITAJTE Cvijanović iskreno o Salkiću: On jedino nema problem sa RS kada uzima svoju platu

Za ovakvo ponašanje Salkića naš narod ima jednu preciznu, ali neprimjernu poslovicu koja počinje sa ‘lako je tuđim…’ koja savršeno opisuje prethodnu situaciju. Posebno ako se uzme u obzir da Salkić i njegova porodica uglavnom žive u Tuzli, daleko od povratničkih muka.

I nije ovo prvi prigovor na Salkićevu štetočinsku politiku.

Pored zapostavljenosti povrantika, nikakve konkretne politike niti njega niti stranke iz koje dolazi, najpoznatiji ‘incident’ u kojem je Salkić učestvovao jeste prepucavanje s nanom Fatom. Naime, Fata Orlović kazala je da ju je Salkić nagovarao da proda zemljište na kojem je bila nelegalna crkva te da podijele novac. Salkić je rekao da nana Fata laže i da je izmanipulirana. Naravno, nikad do kraja nije rasvijetljen slučaj.

 

 

(Raport.ba)

The post Kako je Salkić još jednom zavalio Bošnjake povratnike u RS appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Arneli se godišnji odmor u Neumu pretvorio u noćnu moru: Sve su nam upropastili

Jajce Online

Salko Juklo kod Osmice “naručio” diplomu: Hoće da bude ginekolog

Jajce Online

Esed i Mahira obradovani odlaskom na Umru

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!