Connect with us

Jajce Online

Kako je ŽOK ‘Time Out’ Jajce svojom igrom osvojio srca zaljubljenika u…

Avatar

Published

onGledati OK „Time out“ kako igra odbojku je kao gledati roj zujajućih pčela u kojem su zadaci među pčelama tačno i precizno raspodijeljeni, te svaka obavlja svoj zadatak na najbolji mogući način, a pri tome pčele izvode neki od svojih prepoznatljivih plesova.
Rezultat je u našem gradu, a mogu slobodno reći i kod nas Bosanaca i Balkanaca, najbitniji (možda i jedini) parametar kojim mi mjerimo uspjeh ili neuspjeh u sportu. Niko od nas ne analizira uzroke zbog kojih je došlo do određenog rezultata, bio on dobar ili loš, nego se akcenat isključivo stavlja na konačan rezultat, pri tom ne uzimajući u obzir širu sliku.
Mi rezultat tretiramo na način da on treba da bude svrha sam sebi i sve ostalo što prethodi rezultatu nekako stavljamo u drugi plan. Dobro, znam da je u seniorskom sportu konačni rezultat i ishod utakmice veoma bitan, ali postavljati rezultat kao primarni i najveći cilj u omladinskim kategorijama je suludo i može biti pogubno za cjelokupno društvo. Imati prema rezultatu makijavelistički pristup u omladinskim kategorijama znači da je pobjeda jedini cilj, te da nisu bitna sredstva kojima se do nje dođe.
Takav pristup u omladinskim kategorijama ima za posljedicu neminovan neuspjeh na profesionalnom i seniorskom planu. Osnovna zadaća trenera u omladinskim kategorijama nije pobjeda utakmica omladinskih kategorija, nego je to podučavanje osnovnih elemenata datog sporta i učenje djece kodeksu ponašanja u tom sportu. U omladinskim kategorijama pripremati omladince za profesionalce znači dati prednost sazrijevanju omladinaca, dati prednost igri, u odnosu na rezultat.
Međutim, davanje prednosti igri u omladinskim kategorijama nekada zna biti popraćeno konačnim rezultatom, a nekada ne.
Odbojkaški klub „Time Out“ Jajce je sezonu krunisao dobrim rezultatima u play off-u, iako je napredak mladih odbojkašica, po svemu sudeći, bio u prvom planu. Naime, završen je još jedan play off u odbojkaškoj omladinskoj ligi SBK-a u svim kategorijama. Kao i prošle godine, ženski odbojkaški klub „Time out“ ostvario je zapažene rezultate u svim kategorijama. Na završnom turniru koji je održan u Donjem Vakufu za predpionirke, naše predpionirke su osvojile 3. mjesto. Naše pionirke su na završnom turniru odigranom u Gornjem Vakufu za taj uzrast osvojile 3. mjesto.
Na završnom turniru održanom u Travniku kadetkinje su osvojile 3. mjesto. Također, i juniorke su ostvarile zapažen rezultat i osvojile 4. mjesto na završnom turniru odigranom u Busovači.
Bez obzira na ovakav sjajan rezultat OK „Time out“, ono što najviše plijeni pažnju jeste način na koji su djevojke u svim kategorijama igrale. Prije svega, primjetno je da su djevojke u svim kategorijama igrale na isti način, koliko su god to dozvoljavale fizičke mogućnosti, pa se onda slobodno može izvesti zaključak da u OK „Time out“ postoje naznake metodičnog i sistematičnog rada, pa ovakav krajnji rezultat nije posljedica dominacije isključivo jednog igrača (kao što je to bio slučaj na EP u košarci za kadete kada je reprezentacija BiH na krilima Džanan Muse osvojila zlato), niti neke posebne fizičke dominacije u odnosu na protivnike (što je u omladinskim kategorijama čest slučaj, da se neka od vršnjakinja fizički razvije prije ostalih), nego je on posljedica predanog i sistematskog rada popraćenog i poprilično visokim potencijalom nekolicine mladih igračica. Bez obzira na rezultat, način kako OK „Time out“ igra odbojku je ono što zapanjuje. Ko je pogledao jednu utakmicu, ili bar jedan trening, zamisli se i kaže sebi: „Pa stani čovječe, ovo je prava odbojka“.

Gledati OK „Time out“ kako igra odbojku je kao gledati roj zujajućih pčela u kojem su zadaci među pčelama tačno i precizno raspodijeljeni, tako da svaka obavlja svoj zadatak na najbolji mogući način, a pri tome pčele izvode neki od svojih prepoznatljivih plesova. Slično pčelama, ali samo na terenu, odbojkašice su tokom cijele sezone (u njenom regularnom dijelu, a kasnije i u play off-u) izvodile svoj prepoznatljivi ples popraćen zujanjem lopti smečiranih u protivničku polovicu terena.
U omladinskom sportu u Jajcu (bez obzira o kojem sportu je riječ) na ovom nivou, rijetkost je vidjeti ovakav pristup igri u kojem, cjelokupno gledano, igra ima i glavu i rep. Način na koji su naše mlade odbojkašice igrale je ono što treba da raduje svakog ljubitelja sporta. Iako smo mi duštvo koje je rob rezultata, koje uspjeh isključivo gleda kroz rezultat, kao što je već rečeno na početku, mišljenje autora ovog teksta o igri i OK „Time out“ bilo bi isto i da nisu osvojile ni jednu medalju u play off-u, ili čak ni da se nisu uopšte plasirale u play off. Jer bez obzira na rezultat, vaša pobjeda, mlade djevojke, je vaša igra, a u konačnici igra je uvijek ta koja kod istinskih zaljubljenika u sport trijumfuje ispred samog rezultata. Vaša pobjeda je i što ste pokazale koliko odbojka može biti lijep i zanimljiv sport, a što je u našem gradu veoma teško, iz razloga što je odbojka kod nas relativno nepopularan sport.
Zbog svega postignutog tokom sezone čestitamo vam djevojke, čestitamo vam OK „Time out“. Radujmo se Jajčani, raduj se omladinski sportu u Jajcu, radujte se roditelji, raduj se odbojko, jer konačno se opet ukazala prilika da ponovo sa zadovoljstvom i uživanjem gledamo utakmice u omladinskim kategorijama i da jedva čekamo narednu utakmicu.
Hvala vam djevojke što ste nam priuštile takvo zadovoljstvo i što ste u nama ponovo probudile istinsku radost prema sportu i igri, vraćajući nam osmijehe na lica i podsjećajući nas na našu nevinu dječju ljubav prema igri, samo zbog igre.
 
 
(Jajce Online)
Objava Kako je ŽOK ‘Time Out’ Jajce svojom igrom osvojio srca zaljubljenika u sport pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement