Connect with us

BiH

Kako su poslovala tri najveća telekom operatera u BiH

Avatar

Published

onJavni telekomunikacijski operateri u Bosni i Hercegovini, iz godine u godinu bilježe manji promet, kao i neto dobit. Kao glavni uzrok ukazuje se na mobilne aplikacije koje nude besplatan razgovor i poruke putem interneta. Dok se telekomunikacijski sektor na globalnom nivou se već vidljivo prilagodio novim okolnostima digitalnog doba, to nije slučaj sa domaćim javnim operaterima.
Analizirajući poslovanje tri najveća telekom operatera u BiH tokom 2018. godine, najbolje rezultate ostvarila je kompanija Telekomunikacije RS – M:tel koja je prestigla je BH Telecom po zaradi u 2018. godini i postala najprofitabilniji telekom operater u BiH.
Prema finansijskom izvještaju kompanije, M:tel je 2018. godine, s 2.131 zaposlenih, imao dobit od oko 61 milion KM, dok je prihod i dalje manji od BH Telecoma i iznosi 431,9 miliona KM.
Drugi BH telekom operater, s 3288 zaposlena, poslovao je negativno sa značajnim padom prihoda i dobiti. Tako je BH Telecom u 2018. godini ostvario prihod od 500,4 miliona KM, dok je godinu ranije iznosio 517,1 miliona KM.
Dobit BH Telekoma 2018. godine iznosila 57,2 miliona KM, što je znatno slabiji rezultat nego u istom razdoblju 2017. godine kada je neto dobit iznosila 60,7 miliona KM.
HT Mostar, najmanji od tri standardna telekom operatera u Bosni i Hercegovini, proteklu 2018. godinu okončao je sa ostvarenom dobiti od 2,2 miliona KM, što je za milion više nego 2017. godine.
Kompanija, s 1400 zaposlena, je u 2018. godini ostvarila prihode od 213,2 miliona KM.

 
(akta)
Objava Kako su poslovala tri najveća telekom operatera u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement