Connect with us

BiH

Kako su se razbacivli parama u Zavoda za zapošljavanje

Jajce Online

Published

onZavod za zapošljavanje Republike Srpske je za dve godine podelio oko 9,2 miliona KM podsticaja, ali su opravdanost, pravičnost i efekti dodele para poreskih obveznika ozbiljno dovedeni u pitanje.

 Ovo je zaključak Glavne službe za reviziju javnog sektora nakon provedene revizije finansijskog poslovanja Zavoda za zapošljavanje u protekloj godini.
Razloga za sumnje ima mnogo i sve su taksativno navedene u revizorskom izveštaju. Tako su pare, na primer, deljene preciznom mehaničaru da otvori agenciju za knjigovodstvene usluge, nezaposlenom bez zanimanja da otvori trgovinu. Novac je dodeljen i vozaču teretnih kola i konobaru da registruju trgovinu, a drvoprerađivaču za frizerski salon.
Istovremeno, nisu odobrili novac nezaposlenom trgovcu da otvori trgovinu pod izgovorom da nema para.

Bez utvrđenih sankcija
Svi poslodavci nisu jednako tretirani. Tako je nekim poslodavcima novac dodeljen u više navrata zbog nekoliko projekata, a neki su odbijeni prilikom apliciranja već kod drugog projekta uz obrazloženje da je koristio novac iz Zavoda.
Iako je uputstvom o zapošljavanju definisano da je uslov za dodelu novca to da poslodavac sa radnikom potpiše ugovor na neodređeno, u praksi je situacija drugačija. Tako je utvrđeno da neki poslodavci po isteku projekta, tačnije po prestanku dobijanja podsticaja daju otkaz radniku koji se onda opet nađe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.
S druge strane, nisu utvrđene sankcije, odnosno povrat novca od poslodavca koji to uradi.
Osim toga, taj radnik ponovo koristi zdravstveno osiguranje posredstvom Zavoda za zapošljavnje i druge benefite.
Dakle, zaposlenost nije povećana, a poreski obveznici, koji su već dali pare za zapošljavanje, moraju da plaćaju njegova socijalna sledovanja. Na dobitku su jedino pojedini poslodavci koji dobiju novac i zloupotrebe ga.
Pare i za već zaposlene
Utvrđeno je i da oni koji su zaposleni ustvari uopšte nisu bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i da su imali radni odnos ili ugovor o delu.
– Navedeno dovodi u pitanje mogućnost učešća pojedinih poslodavaca i nezaposlenih u projektima zapošljavanja, opravdanost dodele novca, a time i pravičnost raspodele, kao i efekata provedenih projekata – upozorili su revizori.
Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je ranije bila član Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje i da je podnela ostavku jer nije mogla, kako kaže, da učestvuje u nečemu u čemu nije mogla da doprinese.
– Sindikat i dalje ima svog predstavnika u UO Zavoda za zapošljavanje koji verno prenosi naše predloge. Međutim, uvek bude preglasan, a ostali članovi su zapravo ljudi koji zastpaju političke interese i ne upuštaju se u dublju analizu utroška novca i efekata podsticaja, niti traže povratne informacije sa terena – upozorava ona.
Savez sindikata se zalaže da Zavod za zapošljavanje doživi korenite promene, da se donese novi zakon o posredovanju pri zapošljavanju i da zavodom upravljaju stručni ljudi, a ne oni koji koji izvršavavaju zadatke političkih šefova.
Aktelni direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Miroslav Vujičić, nije se javljao na telefon, niti se javno oglašavao povodom revozorskog izveštaja.
Savanović: Nisam čitao revizorski izveštaj
Ministar rada RS Milenko Savanović poručio je da će, ukoliko u Zavodu za zapošljavanje bude “određenih radnji koje nisu u okviru zakona”, neko morati da snosi odgovornost za to. Savanović je precizirao da se ta odgovornost, pre svega, odnosi na upravu i rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje.
– Revizorski izveštaj o poslovanju Zavoda za zapošljavanje RS sam dobio, ali ga još nisam pregledao, tako da ne mogu da ga detaljnije komentarišem – rekao je Savanović i istakao da se zakon mora poštovati i da tu nema izuzetaka.
Škrebić: Nema tu filozofije!
Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, koji je takođe član Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS, kaže da je stav poslodavaca jasan: novac moraju da dobijaju samo oni koji zaista otvaraju nova radna mesta.
– Što se tiče kontrole na terenu, to je jednostavno i može se provoditi u saradnji sa Poreskom upravom. Nema tu filozofije, samo treba pošteno raditi i provoditi zakon – ocenjuje Škrebić.
On očekuje da Zavod za zapošljavanje u narednom periodu radi efikasnije, jer je u međuvremenu imenovano novo rukovodstvo.
 
 
 
(Blic)


The post Kako su se razbacivli parama u Zavoda za zapošljavanje appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement