Connect with us

BiH

Kako žive rudari u koronakrizi

Avatar

Published

on

Kako žive rudari u koronakrizi

Radnička prava u Bosni i Hercegovini ugrožena su na više razina. Mnogima, koji rade godinama prekovremeno i za najnižu satnicu, sada prijete i otkazi zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

[embedded content]

Nacrt novog Zakona o radu ne ide u korist radnicima, pa mnogima ovogodišnji 1. maj nije razlog za slavlje već za bunt.

IZUDIN SMAJLOVIĆ, prvi kopač Rudnika lignita „Mramor“

Radit se mora. Sve ostalo dođe, sa poslom

Rudari u BiH su radili istim tempom i u proteklih 45 dana. Elektroenergetski sektor tako je ostao neugrožen, a snabdijevanje električnom energijom kontinuirano. Prava radnika, s druge strane, ugrožena su zbog enormnog profita pojedinaca i to mnogo prije aktuelne krize uzrokovane pandemijom virusa korona. Rješenja ima, ali ne onako kako ih vide vlast i poslodavci, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona.

FAHRUDIN ŠAHOVIĆ, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK

Ukazuje se na ovo sada, jer se intenzivno govori o saniranju ekonomskih šteta nastalih krizom koja je uzrokovana pandemijom virusa korona.

Sindikalisti smatraju da se, s jedne strane, s mjerama zakasnilo, a da i ove koje su donesene ne štite radnika, već poslodavca. Ističu da je otpuštanje oko 25 hiljada ljudi u Federaciji BiH, od kojih se pretpostavlja da je oko 5 hiljada u Tuzlanskom kantonu, bilo nepotrebno i da ove poteze treba preispitati. Smatraju da Zakon o radu, koji je trenutno u formi nacrta, šteti radnicima jednako kao i takozvani korona zakon za čiju realizaciju vlasti planiraju posegnuti u izdvojeni novac za rješavanje decenijama prije nastalih problema radnika.

Iako svjesni negativnih strana predloženog Nacrta Zakona o radu, iz Sindikata rudnika „Kreka“ smatraju da ga ne treba u potpunosti odbaciti. Kažu da socijalni dijalog nema alternativu i da vlastima treba ponuditi svoja rješenja ukazujući im na propuste, prvenstveno u svjetlu priče o velikom broju otkaza i to u preduzećima koja nisu zatvorena i primiće pomoć države za oporavak.

SAKIB KOPIĆ, predsjednik Sindikata solidarnosti

„Pokušajte da napravimo da ga obavežemo, znači jedini otkaz možeš radniku dat ako dođeš u poziciju da zatvoriš preduzeće, ne umanjen obim posla i opet ga vežemo za to ukoliko ponovo planira da otvori preduzeće, mora te radnike koje je otpustio, ponudit im da ih zaposli.“

Predloženi Nacrt Zakona o radu je poguban za radnike, smatraju u Sindikatu solidarnosti. Poručuju da će, ukoliko se nastavi na njemu insistirati, posegnuti za najradikalnijim mjerama.

SAKIB KOPIĆ, predsjednik Sindikata solidarnosti

„Ukoliko se takav zakon usvoji, vjerujte da ćemo mi, kao sindikat solidarnosti, stati na čelo nekog novog bunta, neke nove revolucije, jer mi nećemo dozvoliti da se teret svih kriza u ovoj državi prelama preko najsiromašnijih slojeva društva, a to su radnici, to su penzioneri.“

Ove godine nije bilo prvomajskog okupljanja predstavnika Sindikata solidarnosti ispred zapaljene zgrade SODASO, gdje je do 2014. godine bilo sjedište Vlade Tuzlanskog kantona. U tome su ih spriječile mjere zabrane okupljanja. To nikako ne znači, ističe Sakib Kopić, da ne prate šta se dešava pod krinkom brige za radnike i da ih ništa neće spriječiti da budu na čelu novog bunta na ovom ili nekom drugom mjestu ako se radnicima ne obezbjedi siguran, stabilan i odgovarajuće plaćen posao.

bhrt.ba

Objava Kako žive rudari u koronakrizi pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement