Connect with us

BiH

Kakva su prava građana koji ne mogu u penziju: Nije moguće kupiti staž…

Avatar

Published

on

Kakva su prava građana koji ne mogu u penziju: Nije moguće kupiti staž...

Senad Fetahagić, proslavljeni bh. rukometaš i prvi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, proslavio je nedavno 65. rođendan, ali s obzirom na to da ima samo osam godina radnog staža, njegov odlazak u penziju, prema važećim zakonima u FBiH, nije moguć.

Skinut s biroa

– Ostao sam, faktički, bez zdravstvenog osiguranja, jer sam skinut s biroa kad sam napunio 65 godina života, a izgleda i bez penzije, jer nemam neophodnih 15 godina radnog staža. Rečeno mi je da ne mogu vlastitim sredstvima dokupiti staž i da, vjerovatno, imam samo pravo koje se ostvaruje po osnovu Zakona o demobilisanim borcima Armije RBiH, a to je, valjda, 5 KM po provedenom mjesecu u Armiji – kaže za “Avaz” Senad Fetahagić, jedini rukometaš iz BiH koji je igrao za slavni njemački Kil.

Fetahagić se nada da će mu biti priznat četverogodišnji radni staž u Njemačkoj i da će, na osnovu toga, ostvariti prijeko potrebna primanja. Ako bi mu se priznao ratni staž u periodu 1992. – 1996., mogao bi računati i na penziju u BiH.

– Retroaktivno uplaćivanje doprinosa nakon što neko napuni 65 godina života nije moguće. Moguće je do 65. godine plaćati dragovoljno mirovinsko i invalidsko osiguranje. Za odlazak u mirovinu potrebno je 15 godina ukupnog staža ili 20 godina staža ako se u toj kvoti računa i vrijeme provedeno u oružanim snagama – pojašnjava Tomislav Kvesić, stručni saradnik u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Zakonski propisi

Službe za zapošljavanje u FBiH mogu dokupiti do tri godine radnog staža radnicima čija su preduzeća otišla u stečaj ili radnici koji su do 65. godine života nakupili 12 godina radnog staža, a imaju status nezaposlene osobe.

Zbog svega nevedenog, osobe koje se približavaju 65. rođendanu, moraju voditi računa o zakonskim propisima.

Zahtjev i uvjerenje

Nezaposleni koji imaju 12 godina radnog staža, moraju podnijeti zahtjev Službi za zapošljavanje, radnu knjižica i ovjerenu fotokopiju istog dokumenta. Moraju dostaviti uvjerenje o nezaposlenosti i uvjerenje o učešću u oružanim snagama.

 

 

(Avaz)

Objava Kakva su prava građana koji ne mogu u penziju: Nije moguće kupiti staž nakon 65. godine pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement