9.7 C
Jajce
Petak, 1 ožujka, 2024
BiH

Kakve su nam robne rezerve?

Sistem protiv građana. U Bosni i Hercegovini to je stara vijest koju potvrdimo s vremena na vrijeme. Poput sadašnjeg, kada se zemlje regije pripremaju za moguća poskupljenja i nestašicu robe ako do sukoba dođe. U našoj zemlji o tome još ne razmišljaju, a cijela priča u fokus je vratila sve nedostatke koje imamo u vezi sa robnim rezervama.

Nafta, plin, namirnice. Sve pod oznakom – državna tajna. Koliko čega ima i je li dovoljno – nepoznanica. Na djelu rasparčanost sistema, građani po strani. Svako na svojoj – entitetskoj. Ali problem zajednički – sve je skupo, a vlast za to slijepa.

“Opći haos je u BiH. Proces donošenja odluka kakav je u BiH je doveo do tog da imamo jednu situaciju potpuno neizvjesnu kad su u pitanju robne rezerve i budući lanci snabdijevanja koji se tiču svakako i BiH”, kaže Ahmet Egrlić, predsjednik VTKBiH.

Problem robnih rezervi traje godinama, koliko i apeli da se ovlasti prebace na nivo države. Umjesto toga, svaki entitet svoju politiku vodi. Federacija BiH kroz Direkciju robnih rezervi. Oni, pak, smiruju građane tvrdeći da rade na modelima koji će ograničiti divljanje cijena, a robe u rezervama tvrde – ima. Vrijednost 30 miliona maraka.

“Sa postojećim zalihama pšenice Federacija ima dovoljno brašna koje bi se proizvelo za četiri mjeseca, a to znači do naredne žetve pšenice. Brašna neće nestati i građane niko ne treba strašiti povećanjima cijena”, ističe Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

A u RS-u to niko ne garantuje. Nadležnosti prestaju, robnih rezervi nema. U Republici Srpskoj otišle su u stečaj.

“Građani su izloženi na milost i nemilost tekućim situacijama, gdje u situaciji kad nemate robne rezerve – skladišta plina, nafte, žita, strateških stvari – izloženi smo svim mogućim poremećajima koji se u krajnjoj mjeri reflektuju velikim povećanjem cijena”, navodi Damir Miljević, ekonomist iz Banje Luke.

Na već postojeće, mogući su i novi udari. Svaki potres u svijetu potrest će i bh. tržište. Susjedi tako nabavljaju dodatne količine robe u slučaju da dođe do eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine. Mi smo stigli do planova. Početnih.

“Oni će obezbijediti da svi građani, i RS-a i FBiH, u slučaju nekih eventualnih poremećaja budu adekvatno tretirani, da obezbijedimo sve neophodne količine – bilo da je riječ o gorivima, bilo da je riječ o hrani”, poručuje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Na stolu je nekoliko opcija koje bi nadležni već sada mogli iskoristiti da to žele – smanjenje marže, akciza i drugih davanja te eventualno ukidanje PDV-a. Nijedna za sada nije izvjesna.

“Taj mehanizam oni vjerovatno neće koristiti jer oni žive od tog mehanizma, tako da ja mislim da će i građani i privreda, kao i do sada – uostalom, iskustvo nam 20 godina pokazuje – prepušteni sami sebi”, dodaje Miljević.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić savjetuje: “Bilo bi idealno sada, iako je već kasno, da se krene u nabavku određenih sirovina i proizvoda i da se isti plasiraju ka onima kojima treba pomoć”.

Da sumiramo: globalno tržište na jednoj – mala zemlja i ekonomija na drugoj strani. Političke turbulencije u oba slučaja. Posljedice: moguća nestašica robe i dodatni rast cijena. Novca nemamo ni za kućne, a kamoli državne rezerve. Pa sve po starom. Političari čekaju zadnji čas, a život na rezervi za bh. građane svakako je svakodnevnica.

 

(federalna.ba)

The post Kakve su nam robne rezerve? appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

SAD može riješiti krizu kovanicom od hiljadu milijardi dolara

Jajce Online

Žene u pandemiji zapustile reproduktivno zdravlje

Jajce Online

Solarne palete nad autoputovima, odlično rješenje za nove izvore energije

Jajce Online