4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiHSvijet

KAKVI SMO MI TO LJUDI? Istodobno smo i najveći vjernici ali i najkorumpiraniji u Europi

Objavljen je popis zemalja Europe čiji stanovnici najviše vjeruju u Boga, a BiH se našla na prvom mjestu.

Popis je objavio Instagram profil Landgeist, a prema istraživanju koje je proveo Pew Research Center.

Pew Research Centar redovno provodi istraživanja javnog mnijenja u zemljama kao dio svog stalnog istraživanja stavova i vrijednosti. Prilikom svog istraživanja objavili su popis zemalja čiji stanovnici najviše vjeruju u Boga “s apsolutnom sigurnošću”.

Bosna i Hercegovina se našla na prvom mjestu sa 66 posto ljudi koji vjeruju u boga. Druga popisu je Rumunjska s postotkom od 64 te Grčka čiji je postotak vjernika iznosio 59%.

Što se tiče zemlja iz regije koje su se našle među prvih deset na popisu su Srbija i Hrvatska, koje su zauzele četvrto odnosno peto mjesto.

Oni navode da stanovništvo jugoistočne Europe više vjeruje u Boga od ostatka kontinenta. S druge strane, u ovoj regiji jedna zemlja je specifična, a riječ je o Bugarskoj. Postotak stanovništva koji vjeruju u Boga u Bugarskoj iznosi samo 30 posto.

Bosna i Hercegovina se također nalazi pri vrhu ljestvice kada je u pitanju važnost religije. 54% stanovništva BiH smatra religiju važnu svojim životima. Na prvom mjestu je Grčka.

Međutim, zanimljivo je napomenuti jednu jako uočljivu anomaliju. Dakle, pored toga što se stanovništvo Bosne i Hercegovine masovno izjašnjava kao vjerničko, naša zemlja se istodobno nalazi u vrhu ljestvice korumpiranosti. Na oboj neslavnoj listi najkorumpiranijih zemalja Europe Bosna i Hercegovina zauzima sramno treće mjesto, a ispred nas su jedino Ukrajina i Rusija.

Postavlja se pitanje, jesmo li mi iskreni kada tvrdimo da smo pravi, istinski, praktički vjernici.

Zemlje Europe po korupciji. BiH se nalazi na trećem mjestu
Advertisement

Povezane vijesti

Nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom

Jajce Online

Tokić: Bit ćemo najveći kritičari HDZ-a u Središnjoj Bosni

Jajce Online

Je li jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

Jajce Online