Connect with us

BiH

Kakvo nas ljeto očekuje uz podatke o broju tropskih dana i noći

Avatar

Published

on

Prema dosadašnjim zvaničnim prognozama, ljeto pred nama bi na prostoru BiH trebalo biti toplije u odnosu na prosječnu temperaturu. Amater meteorolog Nedim Sladić napravio je prigodnu grafiku s brojem tropskih noći i dana u Mostaru i Sarajevu s osvrtom na posljednjih 18 godina u periodu od 1. juna do 31. augusta.

“Rezultat za neke godine je više nego impresivan. Paklene 2003. i 2012. godine gotovo dvije trećine ljeta su bile tropske noći. Od ove statistike nije daleko ni 2015. godina sa njih 59. Najlakše se spavalo 2004. i 2014. godine, a i tada ih je bilo više od pola jednog mjeseca. Nije s razlogom naš Mostar sinonim za toplinu”, rekao je Sladić.
Što se tiče statistike, u Mostaru su tokom 2012. godine izbrojana čak 84 tropska dana, a 2017. njih 80. U posljednjih 18 godina broj tropskih dana se u prosjeku kretao od 60 do 75 tokom ljeta.

Broj tropskih dana u Mostaru
U Sarajevu je taj broj znatno manji i u prosjeku se kreće od 30 do 50. Najtoplije je bilo 2012. godine kada je izbrojano 58 tropskih dana, a 2015. i 2017. bilo ih je 45 kada je prosječna temperatura bila iznad 30 stepeni celzija. Najmanje tropskih dana bilo je prošle i prije tri godine sa “samo” 13 tropskih dana.

Broj tropskih dana u Sarajevu

Kada govorimo o broju vrelih noći, tropske temperature u Sarajevu su bile 2007. godine kada je zabilježeno 8 takvih noći. Prošle godine nije zabilježena nijedna, a u posljednjih 18 godina tokom ljeta u glavnom gradu BiH bilježena je jedna ili dvije tropske noći.

Broj tropskih noći u Sarajevu

U Mostaru je situacija potpuno drugačija s obzirom na to da se od 2000. godine do 2019. prosječno zabilježi 40 tropskih noći, a broj se znao popeti i na 64, kao što je bio slučaj 2003. godine ili 2012. godine (62). Prošle godine je registrovano 48 tropskih noći, a godinu prije toga čak 55.

Broj tropskih noći u Mostaru

Što se tiče ljeta pred nama, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) ističu da u poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2019. trebalo bi biti nešto toplije

Toplije ljeto nego prošle godine

Najmanje pozitivno odstupanje od srednje temperature prognozira se u junu, a najveće odstupanje krajem jula i početkom augusta. Iz FHMZ ističu da je vjerovatnoća ostvarenja prognoze jumjerena i kreće se oko 50 posto.
Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u ovom periodu nisu isključeni i kraći prodori hladnijih zračnih masa. Niže temperature zraka mogu se očekivati u prvoj polovici juna.

Od četvrtka konačno sunčano, temperature i do 30 stepeni!
Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 28, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 58 vrelih dana.

Manje padavina nego prošlog ljeta
Prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Proračuni za ljeto ne daju posebno jak signal, ali se očekuju padavine u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto manje. Raspored padavina tokom ljeta bit će naujednačen, s najviše padavina u junu.
Očekivane padavine trebale bi biti manje u odnosu na ljeto 2018. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.
Iako se prognozira prosječna ili nešto manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćeni grmljavinskim nevremenom i gradom.

(klix)
Objava Kakvo nas ljeto očekuje uz podatke o broju tropskih dana i noći pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement