Connect with us

BiH

Kamp Vučjak će u narednim danima biti zatvoren, migranti sele na tri l…

Avatar

Published

on

Molba Dragana Mektića šefu IOM-a

U narednih sedam dana, nezvanično saznaje Klix.ba, doći će do zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća. Ova odluka je donesena usljed konstantnih pritisaka međunarodne zajednice.

U narednih sedam dana, nezvanično saznaje Klix.ba, doći će do zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća. Ova odluka je donesena usljed konstantnih pritisaka međunarodne zajednice.

Blizu 800 migranata koji trenutno borave na Vučjaku bit će raspoređeno u postojeće prihvatne centre, sve do formiranja novog i adekvatnog objekta za smještaj migranata. Saznajemo da će najveći dio useliti u Biru na području Bihaća i Miral u Velikoj Kladuši.

S obzirom na to da se očekuje da će biti i “viška” migranata, određeni broj za koje neće biti mjesta u navedena dva prihvatna centra bit će prebačen u Ušivak na području Hadžića kod Sarajeva.

To potvrđuju pripreme koje se odvijaju za zatvaranje Vučjaka, ali i molba koju je IOM-u uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Kao što znate, u toku je rješavanje pitanja izmještanja migranata iz privremenih prihvatnih centara (objekata koji su privatno vlasništvo u objekte koji su u vlasništvu države. Kako je za rješavanje ovog važnog pitanja neophodno izvjesno vrijeme, molimo vas da produžite ugovore o zakupu objekata Sedre, Bire i Mirala do konačnog rješavanja izloženog problema”, naveo je Mektić u molbi šefu IOM Misije u BiH Peteru van der Auweraertu.

Molba Dragana Mektića šefu IOM-a Molba Dragana Mektića šefu IOM-a

Inače, pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona na ulicama Bihaća provode pojačane mjere sigurnosti nakon sastanka s predsjednicima mjesnih zajednica i operativne grupe.

Policijske patrole se nalaze na pravcima kretanja migranata zbog većeg priliva ovih dana, javlja reporter portala Klix.ba iz Bihaća. Jedna lokacija je Jablanska ulica koja se nalazi odmah pored kampa Bira. Te patrole su bile i prije, ali su pojačane i učestalije kako bi se građani osjećali sigurnije.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeće Grada Bihaća data je saglasnost na lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante.

Klix.ba

Objava Kamp Vučjak će u narednim danima biti zatvoren, migranti sele na tri lokacije pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement