16.9 C
Jajce
Subota, 28 svibnja, 2022
BiH

Katica: Sigurnosna situacija na području KS zadovoljavajuća

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica ocijenio je da je sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo zadovoljavajuća, iako se policija suočava sa problemom migrantske krize i pandemije koronavirusa.

U toku je tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a na dnevnom redu je samo jedna tačka: Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova KS – Uprave policije o osnovnim pokazateljima sigurnosti na području KS u 2019/2020. godini, kao i za prva dva mjeseca ove godine – s posebnim osvrtom na događaje s obilježjem krivičnih djela: razbojništvo i teške krađe na naročito opasan ili naročito drzak način.

U obraćanju zastupnicima ministar Katica je kazao da je kompletan rad MUP-a KS obilježen sa dva nova fakta: migrantska kriza i pandemija koronavirusa. Sa pandemijom Covid-19 se svi suočavamo, obrazložio je, a početkom ove godine su svi svjedočili neredima u migrantskom kampu u Blažuju.

“Tada smo konstatovali koliko je to remetilački faktor na području Kantona Sarajevo s obzirom da smo na jednom mjestu imali oko 3.500 migranata”, kazao je Katica i dodao da su u komunikaciji sa drugim migrantskim službama radili na tome da situaciju stave pod kontrolom.

Stoga je nedavno imenovan i povjerenik Vlade KS za migracije, koji će biti zadužen da se stara o podacima i konkretnim koracima u toj oblasti.

Katica je naveo i to da je pandemija koronavirusa na području KS imala za posljedicu, barem što se MUP-a KS tiče, veliku zauzetost kadra kojeg inače nedostaje na poslovima koji se odnose na implementaciji epidemioloških mjera.

On je javno odao priznanje pripadnicima MUP-a KS, policijskim službenicima koji su se nesebično zalagali u poduzimanju aktivnosti na smanjenju rizika i sprečavanje širenja zaraze Covid-19.

“Stoga smatram da Skupština KS na današnjoj sjednici treba osvojiti zaključak kojim će tražiti da se hitno vakcinišu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova”, kazao je Katica.

Govoreći o stanju sigurnosti, on je naveo da je prošle godine policija imala nekoliko akcija koje su bile od velikog značaja za sigurnost, ali i borbu protiv korupcije.

“Ovo ministarstvo, odnosno Uprava policije su pokazali da se obračunavanjem sa korupcijom u vlastitim redovima, počinje svaka vrsta ozbiljnije borbe protiv korupcije u jednom društvu”, naglasio je Katica.

Ministar Katica jučer je o stanju sigurnosti na području KS govorio u emisiji “BHT1 Uživo”. On je rekao da statistički podaci pokazuju da nema velikih poremećaja kada je riječ o sigurnosnoj situaciji te najavio da će to predstaviti Skupštini Kantona Sarajevo.

[embedded content]

Pojasnio je i da im problem predstavlja povratak počinilaca krivičnih djela razbojništva, teških krađa, te upozorio na kaznenu politiku i recidivizam u izvršenju tih krivičnih djela. Iako policija pronalazi i privodi počinitelje tih krivičnih djela, kako je rekao, ti počinioci su za dva do tri dana opet na slobodi. Oko 70 posto izvršilaca krivičnih djela ove prirode su povratnici.

Katica je upozorio i na govor mržnje, naglasivši da treba istražiti ovu oblast i utvrditi na koji način se Kanton Sarajevo može boriti protiv govora mržnje. Upozorio je da je govor mržnje u javnom životu, na društvenim mrežama postao etiološki faktor u smislu nastanka kriminaliteta i ugrožavanja sigurnosti građana.

Katica je podsjetio na svoje prioritete, a to je veći broj policijskih službenika te moderna policijska uniforma i oprema. Aktualne su body-kamere koje bi, kako je kazao, trebale služiti kao zaštita integriteta policijskih službenika ali zaštita građana. Prioritet je i sprečavanje posljedica migrantske krize, video nadzor na većem području Kantona, izgradnja nove zgrade MUP KS u općini Novo Sarajevo i nastavak projekta uspostave helikopterske jedinice MUP-a.

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici usvojila Izvještaj o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom za 2020. godinu.

Zastupničku podršku nije dobio izvještaj o radu i o finansijskom poslovanju Javne ustanove “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”.

BHRT

The post Katica: Sigurnosna situacija na području KS zadovoljavajuća appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

SDA-ovo ministarstvo finansira RTV Herceg-Bosne

Jajce Online

Neće lako pronaći kupca: PSG želi prodati Neymara na kraju sezone

Jajce Online

Tragovi drevnih civilizacija na seoskim njivama

Jajce Online