Connect with us

BiH

Kineska čuda: Pacijenta u Mostaru liječe iz Pekinga

Avatar

Published

onViše od 50 kompanija iz Kine, zemlje koja se zbog svog privrednog, vojnog i tehnološkog rasta pretvara u vodeću svjetsku silu, a koja je partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma, svojom ponudom ostavlja bez daha.
Otkrivanje raka
Jedan od noviteta, ultrazvuk na daljinu, predstavlja „Beijing Genomics Institute“, kompanija koja je među najvećim u svijetu. Ovaj vrhunski uređaj predstavila nam je jučer Kejsi Dženg, jedna od direktorica ove kompanije.
– Jednostavno, doktor je u Pekingu, a pacijent, naprimjer, ovdje, u Mostaru. Robotičke ruke aparata perfektno mogu reproducirati doktorovo skeniranje, a onda se fotografija šalje doktoru koji na drugom kraju svijeta očitava parametre. Ovaj uređaj štedi vrijeme, troškove i druge resurse i odličan je za zemlje kojima nedostaje stručnjaka – objasnila je Dženg.
Kompanija BGI, kazala je Dženg, vodeći je institut za genomska istraživanja u svijetu i lider u istraživanju genomskih sekvenci.
– Naš drugi proizvod je uređaj za sekvenciranje DNK, alat koji služi za razvoj precizne medicine. Pomaže u istraživanju, odnosno shvatanju i otkrivanju karcinoma, defekta pri rođenju, infekcijskih i kompleksnih bolesti – kazala nam je.
Njihov revolucionarni test u razvijenim zapadnim zemljama skoro da je postao prvi u izboru za amniocentezu i testiranje na Daunov, Tarnerov i Edvardsov sindrom te mnoge druge najčešće hromozomske poremećaje.

Brzi voz
U izložbenom prostoru kineskih kompanija, koji se prostire na skoro 2.000 kvadratnih metara, svoje proizvode predstavljaju giganti, koji zapošljavaju milione ljudi, poput „Greeja“, „Huaweija“, ZTE-a, „Iflyteca“, „Hummera“… Brojna tehnološka čuda koja su izložena, poput opreme za istraživanje i boravak u svemiru, daju osjećaj kao da ste u svemirskoj stanici ili nekom astronautskom prostoru.
– Posjetioci su posebno zainteresirani za brojne simulatore za vožnju prijevoznim sredstvima i kroz različite prostore, što stvara prizore kakvi se viđaju u naučnofantastičnim filmovima, a brojni od njih su i edukativnog sadržaja – kažu iz „Movie Powera“.
„China Railway“ za sve je posjetioce omogućio simuliranu vožnju brzim vozom koji dostiže brzinu i od 350 kilometara na sat.

 
 
(avaz)
Objava Kineska čuda: Pacijenta u Mostaru liječe iz Pekinga pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement