Connect with us

BiH

Kiša donijela probleme: Poplavljeni stambeni objekti, evo gdje je najk…

Avatar

Published

onIntenzivne kiše u našoj zemlji uzrokovale su poplave u područjima uz rijeke, a najveće probleme imaju stanovnici Prijedora, Bihaća, Bosanskog Novog, Čelinca…

– U Bihaću je bilo plavljenja šest kuća i jedne garaže u MZ Veliki Lug, ul. Frane Jukića i ul. Sile nebeske. Još ima vode na putnoj komunikaciji prema Vedrom polju (u dužini 30-40 metara do 10 cm vode), saobraćaj nije u prekidu. Sinoćnji angažman mehanizacije od Civilne zaštite Bihać na pročišćavanju odvodnih kanala znatno je ublažio posljedice padavina. Vodostaj Klokota i dalje je u konstantnom znatnom porastu, ali nema informacija da je došlo do izlijevanja. U Cazinu je došlo do izlijevanja Mutnice, ali nema informacija da je došlo do plavljenja objekata ili putnih komunikacija za sada već samo poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji na ostalim rijekama su u porastu, ali su još ispod kritičnih nivoa – rekla nam je Majda Kovač, potparol Federalne uprave civilne zaštite.

Željko Stojanović, portparol Civilne zaštite (CZ) Republike Srpske, za Faktor je rekao da su četiri lokalne zajednice u žiži njihovog interesovanja kada su u pitanju hidrometerološki uvjeti u RS-uj.
– To se prije svega odnosi na sjeverozapad RS-a – Prijedor, Bosanski Novi, Čelinac i Banja Luka. Što se tiče Prijedora, tamo je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava i zaplavljeno je 200 domaćinstava koja gravitiraju u bujičnim vodotocima rijeka Puharska i Miloševica. Rijeka Sana je u svom koritu za sada i ne pravi problem. Što se tiče Bosanskog Novog, sinoć su bujične vode pravile problem, a danas su se povukle. Kiša i dalje pada tako da nastavljamo sa praćenjem na terenu i preduzimanjem odgovarajućih mjera. Rijeka Una je u porastu, ali je u koritu. Što se tiče Čelinca, rijeka Jošavka se izlila dužinom svog toka i zaplavila 20-ak domaćinstava. Nadležne službe su na terenu i poduzimaju mjere i aktivnosti iz njihovih nadležnosti. U Banjoj Luci zabilježeno je nekoliko poziva građana, koji se tiču začepljenih vodnih šahtova i odvodnih kanala. Nadležne ekipe vatrogasaca odnosno komununalnih službi su na terenu i otklanjanju probleme. U ostalim dijelovima RS-a bilježi se rast riječnih vodotoka, ali ispod kvota redovne odbrane od popolave. Kiša i dalje pada na sjeverozapadu RS-a, ali situacija je pod kontrolom. Naše specijalizovane jedinice za zaštitu nad vodom i pod vodom sa pumpama velikih kapaciteta su u pripravnosti – rekao je za Faktor Željko Stojanović.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Kiša donijela probleme: Poplavljeni stambeni objekti, evo gdje je najkritičnije pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement