Connect with us

BiH

Klub Hrvata potegao vitalni nacionalni interes, Konaković i dalje krij…

Avatar

Published

on

Klub Hrvata potegao vitalni nacionalni interes, Konaković i dalje krij...

BiH

skupština ks

Čelik negira da je jutros pokušao nasilno ući u ured predsjedavajućeg te tvrdi da je dopisom tražio primopredaju dužnosti

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Klub Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo zasjedao je jutros i pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da je sporan način imenovanja Mirze Čelika za predsjedavajućeg te skupštine. Ova odluka bit će upućena u daljnju proceduru.

To je na pres-konferenciji kazala Danijela Kristić koja je krajem decembra preuzela dužnost predsjedavajuće Skupštine umjesto dosadašnjeg predsjedavajućeg Elmedina Konakovića.

Na pres-konferenciji je rečeno i da je Mirza Čelik jutros nasilno pokušao ući u ured predsjedavajućeg. Najavljena je i krivična prijava protiv dopredsjedavajuće Skupštine Smiljane Viteškić.

Osim Danijele Krstić, novinarima su se u ovoj prilici obratili i Elmedin Konaković, kao i članovi Kolegija Vibor Handžić i Igor Stojanović.

Konaković je izjavio da niko ne osporava formiranje nove parlamentarne većine u Kantonu Sarajevo, ali je, po njegovim riječima, sporan način na koji je Mirza Čelik imenovan za novog predsjedavajućeg, zbog čega on (Konaković) ne želi predati pečat Skupštine dok ne budu ispoštivani zvanične procedure i propisi.

– Pečat nije nestao, on je u Skupštini je i sve što treba pečatiti je opečaćeno – dodao je Konaković tvrdeći da je, s druge strane, na sceni demonstracija bahatosti i političke sile, diktirane, po njegovom mišljenju, iz Kliničkog centra u Sarajevu, odnosno od direktorice Sebije Izetbegović.

– Sramota je što je Kanton Sarajevo doživio ovakvu brutalnost. Zamislite da smo tim ljudima koji se lažno predstavljaju dali pečat? Sakrio sam pečat od bande koja je pokušala nezakonito djelovati. Na ‘satnoj osnovi’ nam se prijeti krivičnim prijavama.

Naša poruka građanima je – nemojte se plašiti bahatih bandita. Na vidjelo izlaze sve nelogičnosti sistema od onih koji su navikli da ga stranački zloupotrebljavaju. Mi nijednim aktom nismo osporili novu većinu, ali ona će biti ispoštovana na dozvoljen način, a ne na način koji nalaže Sebija Izetbegović – rekao je između ostalog Konaković obraćajući se javnosti.

Slične tvrdnje o „naletu nelegalnog pravnog djelovanja“ nove skupštine većine iznijeli su i Vibor Handžić te Igor Stojanović tvrdeći da niko ne spori formiranje te većine. Oni su pozvali njene stranačke predstavnike da dođu na sutrašnju sjednicu Skupštine Kantona i vrate njihove zastupnike u okvire parlamentarnog djelovanja kako bi Skupština donijela važne akte poput odluke o privremenom finansiranju Kantona.

– Niko ne izbjegava promjenu vlasti, ali ne ide da provodite političku silu ako imate 18 ruku – rekao je Handžić.

Ubrzo po završetku ove pres-konferencije, novinarima koji su je pratili obratio se novoimenovani predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik rekavši da se pečatu Skupštine gubi svaki trag od 27. decembra i da će sve što je akata od tada opečaćeno, biti predmet krivičnog postupka.

Upitan za najavljenu sutrašnju sjednicu Skupštine, odgovorio je: „Ako dobijemo pečat, mi ćemo je održati, u suprotnom, ne. Bojimo se zloupotrebe“.

Čelik negira da je jutros pokušao nasilno ući u ured predsjedavajućeg te tvrdi da je dopisom tražio primopredaju dužnosti, što mu nije omogućeno od pojedinaca iz dosadašnjeg rukovodstva.

Fokus.ba

Objava Klub Hrvata potegao vitalni nacionalni interes, Konaković i dalje krije pečat pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement