Connect with us

BiH

Ko će popustiti: Dodik, Čović i Izetbegović danas o formiranju Vijeća …

Avatar

Published

onU zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas će biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH.
Sastanak, čiji je domaćin Izetbegović, zakazan je za 12:30 sati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da EU očekuje što hitnije fomiranje vlasti u BiH bez ikakvih uvjetovanja, pa i Godišnjim nacionalnim planom, te poručio da SNSD, na čijem je čelu, neće žrtvovati princip vojne neutralnosti ni zbog kakvog dogovora o formiranju Vijeća ministara.
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je ranije da će sastanku možda prisustvovati i lideri još nekih stranaka koje bi se mogle naći u vlasti na nivou BiH.
Na pregovore iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata dolaze s nepromijenjenim stavom da Srbima i Republici Srpskoj pripadaju mjesto predsjedavajućeg Vijeća i tri ministarstva.
Iz Stranke demokratske akcije pozivaju se na Ustav prema kojem dvije trećine ukupnog sastava Vijeća ministara čine predstavnici s prostora Federacije, a jedna trećina s prostora RS.
Predložena su i dva nova ministarstva, za koja među partnerima nema konsenzusa. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz SNSD-a su poručili da više neće sudjelovati u razgovorima te će se okrenuti drugim rješenjima.
Bit će zanimljivo vidjeti reakciju Dodika nakon sastanka s Izetbegovićem.
 
(Avaz.ba)
Objava Ko će popustiti: Dodik, Čović i Izetbegović danas o formiranju Vijeća ministara pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement