Connect with us

BiH

Ko čini koaliciju na nivou Federacije BiH?

Avatar

Published

on

Ko čini koaliciju na nivou Federacije BiH?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog zaključka kojim se traži ostavka Vlade Federacije BiH. Opozicija, koju u ovom slučaju podržavaju SBB i DF, najavljuje da je naredni korak djelovanje u Domu naroda.

[embedded content]

Prijedlog opozicije, da se izglasa zaključak kojim se traži od premijera i Vlade da podnesu ostavku, podržalo je 40 zastupnika, što nije dovoljan broj da se zaključak usvoji. Iz SDP-a najavljuju da je sada odgovornost na Domu naroda koji treba izabrati predsjednika i potpredsjednika Federacije, a nakon toga i novu Vladu.

IRFAN ČENGIĆ, poslanik u Predstavničkom domu PFBiH (SDP)

“Glavna odgovornost je na Tomislavu Martinoviću koji treba da sazove tu sjednicu i, ukoliko on to odbije da uradi, ja bih volio da klubovi Srba i Bošnjaka pokrenu izbor nove Vlade.”

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine je jasan. Vlada može biti smijenjena odlukom predsjednika Federacije, uz saglasnost dopredsjednika Federacije ili većinskim izglasavanjem nepovjerenja Vladi u jednom i drugom domu.

MLADEN BOŠKOVIĆ, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH

“Dok se ne nađe bolje rješenje od ove Vlade koju sada imamo, ova će Vlada ostati. Ova opozicija nije spremna i nema snage da smijeni ovu Vladu.”

Za zastupnike iz SBB-a i DF-a Vlada Federacije BiH je nelegitimna, te kao takva ne uživa njihovu podršku. Zbog ovakvih stavova neizvjesno је da li na federalnom nivou postoji parlamentarna većina.

ADIS ARAPOVIĆ, poslanik u Predstavničkom domu PFBiH (SBB)

“…da će ministri SBB-a još neko vrijeme ostati u Vladi Federacije i da će se Klub zastupnika u Federalnom parlamentu ponašati kao odgovoran politički subjekt, s vremena na vrijeme možda i kao konstruktivna opozicija.”

ALMA KRATINA, poslanik u Predstavničkom domu PFBiH (DF)

“Vlada koja već radi više od 19 mjeseci i koja je u tehničkom mandatu, mada i nije u tehničkom mandatu jer raspolaže velikom količinom budžetskog novca koji troši, imaju veliku odgovornost, odrodili su se od parlamenta i građana. Nema nikakvog razloga da podržavamo rad takve jedne vlade.”

MIRSAD ZAIMOVIĆ, predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH

“Vjerovatno će doći do razgovora vrhova stranaka o tome kako dalje funkcionisati. U ovom trenutku nismo bili ni u situaciji da provjerimo kako će dalje funkcionisati Vlada Federacije odnosno, kako će fukcionisati parlament.”

Dok će podrška SBB-a i DF-a, kako sada stvari stoje, zavisiti od tačke do tačke dnevnog reda, kao mogući novi koalicioni partner SDA i HDZ-u spominju se Socijaldemokrate BiH. Iz ove stranke kažu da zaključak o smjeni Vlade nisu podržali da ne bi nastao pravni vakum u Federaciji.

ENVER BIJEDIĆ, predsjednik Socijaldemokrata BiH

“Mi, jednostavno, do sada nismo imali razgovore bilo s kim na tu temu i naravno da nismo razgovarali, ali ne znači da možda nećemo s nekim razgovarati. Trenutno, nisno obavljali razgovore, jednostavno, naši zastupnici po svojoj svijesti glasaju. “

Hapšenje premijera u aferi “Respiratori” uzdrmalo je ionako nestabilne političke odnose u Federaciji, te dodatno otvorili pitanja koliko Vlada u krnjem sastavu, u kojoj šest ministra obnaša dvije, a neki i tri funkcije, može biti produktivna i raditi, kako to i vlast i opozicija kažu, u interesu građana.

bhrt.ba

Objava Ko čini koaliciju na nivou Federacije BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement