Connect with us

BiH

Ko u FBiH može imati neograničene količine oružja?

Avatar

Published

onUsvajanje Zakona o oružju i municiji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nedavno je podiglo veliku prašinu u javnosti, ponajviše zbog činjenice da pojedinac može imati pet pištolja i sedam komada lovačkog oružja. No, stanje u ovoj oblasti u drugim dijelovima Federacije BiH, kako smo istražili, kudikamo je liberalnije.
Tako u Kantonu Sarajevo, prema Zakonu o oružju KS, postoji samo ograničenje o podobnosti osoba koje nabavljaju i drže oružje. Onaj ko dobije odobrenje smije na jedan oružni list posjedovati jedan komad oružja, ali zakon ne propisuje ograničenje u posjedovanju oružja, odnosno jedna osoba može se naoružavati neograničeno!
Oštriji kriteriji
U Unsko-sanskom kantonu pojedinci mogu imati najviše jedan revolver i jedan pištolj, ali, kada je riječ o lovačkom naoružanju, mogu ga imati u neograničenim količinama. Ograničenja nema ni u Srednjobosanskom kantonu.

Prema Zakonu o držanju oružja Tuzlanskog kantona, pojedinac na svoje ime može imati registriran jedan pištolj.
– Izuzetak su članovi streljačkih klubova, koji mogu imati više pištolja, ali koje koriste na predviđenim mjestima. Kada je riječ o lovačkim puškama, pojedinac može imati jednu lovačku pušku, a ako je član nekog lovačkog društva, najviše do pet. Inače, bit će pooštreni i kriteriji kada se radi o trofejnom oružju – kaže Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.
Slično je stanje i u drugim kantonima, a u BiH je na snazi 12 zakona iz ove oblasti koji, prema odluci Vijeća ministara BiH, trebaju biti usklađeni s direktivama Evropske komisije i harmonizirani na nivou cijele države.
U HNK su to učinili i kada su odlučili pooštriti uvjete za posjedovanje oružja i ograničiti količinu, zapljuštale su kritike.
Klasifikacija oružja
– Do sada su, dakle, na osnovu starog zakona, koji je omogućavao da osoba ima neograničen broj komada oružja, registrirana 18.762 vlasnika oružnog lista, a 20.002 registrirana komada oružja. Dakle, i dok se moglo imati neograničen broj komada oružja, ljudi su se mahom odlučivali za najviše jedan komad. Stoga, apsolutno ne očekujemo povećanje broja komada oružja, jer postoje pravila i ograničenja kod izdavanja oružnog lista – kazao nam je ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda.
Ustvrdio je da je ovaj zakon mnogo strožiji, jer se prvi put, kazao je, uvodi klasifikacija oružja, odnosno strogo se definira koje oružje može biti registrirano, pa je, naprimjer, automatsko vatreno oružje zabranjeno i ni u kakvim uvjetima se ne može držati.
Također, istakao je Bevanda, kaznene odredbe drastično su povećane.
Nesagledive posljedice
Aner Žuljević, SDP-ov poslanik u HNK i Federalnom parlamentu, insistirao je na smanjenju broja komada oružja u HNK, jer smatra da je Zakon o oružju i municiji u ovom kantonu opasan.
– Tim zakonom liberalizira se nerazumno naoružavanje u postratnom društvu, što može imati nesagledive posljedice – istakao je Žuljević.
Ilegalno je najopasnije
Poslanik SBB-a u Skupštini HNK Anel Kljako smatra da ovaj zakon nije sporan, pogotovo, kako je rekao, što u većini drugih kantona nema ograničenja kada je riječ o broju komada oružja.
– Ključna je stvar da je ova oblast uređena, jer najveća opasnost jeste ilegalno naoružanje, a, prema nekim procjenama, na stotine hiljada bh. građana drži ilegalno oružje – kazao nam je Kljako.
ZDK bez ograničenja
Prema riječima Aldine Ahmić, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, u tom kantonu ne postoje ograničenja u pogledu nabavke oružja i municije.
 
 
 
(avaz)


The post Ko u FBiH može imati neograničene količine oružja? appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement