Connect with us

BiH

Kod Mostara novi pomor ribe, građani strahuju od lažnih analiza u javn…

Avatar

Published

on

Foto:

Na ušću potoka Sušice, koji protiče pored deponije i ulijeva se u Neretvu, pronađena je uginula riba što je izazalo dodatnu paniku među građama Mostara koji se bore za izmještanje deponije Uborak.

Na ušću potoka Sušice, koji protiče pored deponije i ulijeva se u Neretvu, pronađena je uginula riba što je izazalo dodatnu paniku među građama Mostara koji se bore za izmještanje deponije Uborak.

”Drugi put u dva i pol mjeseca u blizini deponije Uborak događa se uginuće, odnosno pomor ribe. To je izazvalo dodatni strah među mještanima” tvrdi Nijaz Hodžić iz inicijative ”Jer nas se tiče”, koja se bori za uklanjanje deponije Uborak kod Mostara, koja kako naglašava radi bez dozvole i prijeti ekološkom katastrofom široj regiji.

Pomor se kako tvrdi ne dešava prvi put, a što je najgore, kako ističe, nadležni o tome šute.

Lažne analize u javnosti

”Uginuće, odnosno pomor ribe se ovdje dogodio i prije dva i pol mjeseca. Uzorak smo nosili na analizu, ali nam je sa instituta na Palama došao odgovor da se ne zna od čega je riba uginula i da je voda čista, te da se može piti, što je totalni apsurd s obzirom na stanje kakvo je na terenu zaista”, objašnjava Hodžić.

Foto: Foto: “Jer nas se tiče”

Smatra da rezultati analize koji su stigli ne mogu biti istiniti i da je u pozadini sasvim druga priča.

“Mislim da je institut potkupljen i da iza sve ovoga stoje neke političke igre”, kaže Hodžić.

Naglašava da je činjenično stanje s terena pokazatelj opasnosti deponije Uborak koje nameće pitanje što se još treba dogoditi da se ovom problemu pristupi ozbiljno.

”Ja ne znam šta ove vlasti misle, jer se zna da je ispod površine zemlje dolje 6 metara niže glina cijelim djelom, tako da ta voda vjerovano iz deponije prodire ponovno dolje i ulazi u jezero nekontrolisano”, kaže Hodžić.

Foto: Foto: “Jer nas se tiče”

No naglašava da ne treba zatvarati oči pred činjenicom da su tamo u krugu predionice i bušotine na glini iz kojih se grad Mostar snabdijeva pitkom vodom.

Uključivanje viših nivoa vlasti

”Mi radimo svaki dan na rješavanju problema, tražit ćemo sastanak i s premijerom Vlade HNK Nevenkom Hercegom, s predstavnicima Federacije BiH i s ministricom Editom Đapo da vidimo šta oni misle dalje”, kaže Hodžić. Podsjeća da ministrica treba donijeti odluku da se odbaci zahtjev za novu dozvolu deponiji Uborak, jer nema potrebnih dokumenata, tako da je sve još neizvjesno.

Dosadašnji pregovori s gradskim vlastima kako kaže pokrenuli su cijelu priču s mrtve točke, ali kako ističe očito je da oni to razvlače i nemaju namjeru tako brzo problem riješiti.

”Ne vidim da su bilo šta uradili od sjednice koja je održana prošli ponedjeljak, kad je predloženo 6 lokacija na novu deponiju“, kaže Hodžić.

Ponuđene lokacije nisu realne

Iako se u javnosti špekulira da je povjerenstvo predložilo Rašku Goru, Čule, Sretnice, Crveni mulj, Slipčeviće i Gubavicu kao moguće lokacije deponiranja otpada u Mostaru, Hodžić kaže da to nisu potpuno tačne informacije.

Tvrdi da iz inicijative ”Jer nas se tiče” poštujući dogovor s gradskim vlastima ponuđene lokacije nisu iznosili javnosti, jer smatraju da ponuđene lokacije nisu realne za implementaciju.

Foto: Foto: “Jer nas se tiče”

”Mi se držimo dogovora i nikome nismo rekli lokacije koje su ponuđene, jer smo svjesni svi da bi to među građanima izazvalo paniku”, kaže Hodžić. Izazivanje nepotrebne panike kako ističe nije interes, jer lokacije koje su ponuđene po njegovim riječima prema zakonskim odredbama i neće moći biti implementirane, ali ističe da treba provesti istraživanje i raditi na rješavanju problema .

”Nama je važno problem riješiti , a ne izazivati nepotrebni paniku”, ustvrdio je Hodžić.

Potrebna brza reakcija

No činjenica da deponija Uborak doslovno ubije životinje je više nego dovoljan razlog za paniku i žurno rješavanje problema koji se kako ističe održava na šire područje iz doline Neretve.

Podsjetio je kako su krajem prošle godine objavljene uznemirujuće fotografije pomora riba na istom mjestu. U blizini deponije, kako naglašava pronađen je i uginuli golub i pita se što slijedi.

”Deponija na Uborku, doslovno, ubija životinje i nas. Pozivamo sve stanovnike doline Neretve, kao i nadležne, da hitno djeluju.Mi ne smijemo i nećemo odustati, a svi koji do sada nisu reagovali, krajnje je vrijeme da to sada učine”, poručio je Hodžić.

Klix.ba

Objava Kod Mostara novi pomor ribe, građani strahuju od lažnih analiza u javnosti pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement