Connect with us

BiH

Koliko je bilo bankovnih kartica i koliko je novca podignuto na bankom…

Avatar

Published

onU Bosni i Hercegovini je prošle godine bilo aktivno više od dva miliona i 150.000 bankovnih kartica, podaci su Centralne banke Bosne i Hercegovine.
Za razliku od 2017. godine, riječ je o povećanju za blizu 149.000 kartica.
Iz Centralne banke su istakli da je u 2018. godini ostvaren promet veći od deset milijardi i 200 miliona maraka na osnovu bankovnih kartica. To je povećanje veće od 775 miliona maraka u odnosu na godinu ranije.
Tokom prošle godine je upotrebom kartica na bankomatima u zemlji i inostranstvu podignuto više od sedam milijardi maraka. Od tog iznosa, više od dvije milijarde maraka su podigli inostrani građani sa karticama i POS uređajima banaka izvan Bosne i Hercegovine.
Ukupan broj transakcija je bio veći od 86 miliona. Građani su u prosjeku podizali gotovinu u iznosu od 119 maraka, što je manje za dvije marke u odnosu na 2017.
Godišnji promet po kartici je bio blizu 4.800 maraka, što je povećanje od 34 marke u odnosu na godinu prije.
Usluge mobilnog ili internet bankarstva je prošle godine koristilo više od 667.000 subjekata. Uglavnom je riječ o subjektima koji imaju status fizičkog lica – njih skoro 609.000.
 
 
(RSA)
Objava Koliko je bilo bankovnih kartica i koliko je novca podignuto na bankomatima? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement