Connect with us

Jajce Online

Koliko sati sna nam je potrebno prema životnoj dobi

Avatar

Published

on


Zdrav san osnova je zdravlja organizma, a veliki utjecaj ima i na naš izgled i raspoloženje.

Kako mnogi od nas ne spavaju dovoljno jer im vrijeme za san oduzima posao, obaveze vezane za dom i porodicu ili jednostavno predugo gledanje televizije, nije loše znati koliko je sna zapravo potrebno u određenim godinama.

Početkom prošle godine u Velikoj Britaniji je provedeno istraživanje koje je pokazalo kako se godišnje zbog problema sa spavanjem izgubi čak više od 604.000 radnih dana, odnosno oko 50 milijardi eura, piše Metroportal.hr.

U Americi su podaci još porazniji i pokazaju da se godišnje iz istog razloga izgubi 411 milijardi dolara.

Zna se za mnoge slučajeve ljudi zaposlenih na visokim pozicijama koji su potvrdili da najbolje funkcioniraju nakon samo nekoliko sati sna. Količina sna ovisi o mnogim stvarima, jedna od najvažnijih je naša dob.

San je uslovljen godinama života zbog kompleksnih promjena u mozgu koje su uzrokovane razvojem, školom ili poslom i drugim stvarima kojima se bavimo tokom dana.

Potreban broj sati sna prema dobi:

  • Novorođenčad – 16 do 18 sati sna
  • Dvogodišnjaci – 11 do 13 sati
  • Petogodišnjaci – 10 do 12 sati
  • Tinejdžeri – 8 do 10 sati
  • Nakon 20. godine – 7 do 9 sati
  • Nakon 65. godine – 5 do 7 sati

Djeca spavaju puno zbog visoke razine hormona melatonina koji pogoduje snu. Razina hormona se počinje smanjivati u tinejdžerskoj dobi i gotovo potpuno nestaje kada napunimo 70. No, bez obzira na godine san je itekako potreban zbog dobrog zdravlja.

Ukoliko sna manjka možemo oboliti od depresije, srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Na poteškoće u spavanju utječe i činjenica da smo često pritisnuti vremenom, odnosno mislimo da moramo zaspati u točno određeno vrijeme a zapravo bi morali ići spavati kad nam se prispava, bez obzira koje je vrijeme.

 

 

 

(Fokus.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement