11.2 C
Jajce
Srijeda, 29 ožujka, 2023
BiH

KOLIKO SU RASLE I PADALE CIJENE GORIVA, ŠTA NAS SADA OČEKUJE?

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su se znatno mijenjale u periodu od 2020. godine do danas.

Razni faktori su utjecali na promjene cijena, uključujući globalne ekonomske uslove, cijene nafte na svjetskom tržištu, političke nestabilnosti i drugo.

U prvim mjesecima 2020. godine, cijene goriva u BiH su bile stabilne. Međutim, u martu 2020. godine, cijene su počele padati zbog globalne pandemije COVID-19 i smanjene potražnje za gorivom. Prosječna cijena benzina u martu 2020. godine bila je oko 2,15 KM po litri, a prosječna cijena dizela bila je oko 2,17 KM po litri.

KOLIKO SU RASLE I PADALE CIJENE GORIVA, ŠTA NAS SADA OČEKUJE?
Ilustracija

Od aprila 2020. godine, cijene goriva u BiH počele su se oporavljati nakon što su mnoge zemlje počele ublažavati ograničenja zbog pandemije. Međutim, ova stabilnost nije trajala dugo, jer su u julu i septembru 2020. godine cijene goriva ponovno počele padati zbog velike količine nafte na svjetskom tržištu i smanjene potražnje za gorivom. U decembru 2020. godine prosječna cijena benzina bila je oko 1,87 KM po litri, a prosječna cijena dizela bila je oko 1,84 KM  po litri.

NAGLE PROMJENE

Tokom 2021. godine, cijene goriva bile su vrlo nestabilne i nije se moglo predvidjeti kako će se kretati.

U prvoj polovini godine, cijene su bile prilično stabilne, a prosječna cijena benzina bila je oko 2,07 KM po litri, a prosječna cijena dizela bila je oko 1,92 KM po litri.

U drugoj polovini 2021. godine, cijene goriva u BiH ponovno su počele rasti, a u decembru 2021. godine prosječna cijena benzina bila je oko 2,36 KM po litri, a prosječna cijena dizela bila je oko 2,31 KM po litri.

Trenutno, cijene goriva u BiH i dalje rastu i često su među najvišima u regiji. To se može pripisati rastu cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i raznim drugim faktorima kao što su utjecaj političkih i ekonomskih prilika.

ZNATNO SU NIŽE, ALI NEDOVOLJNO

Trenutno, u Bosni i Hercegovini cijene goriva su relativno visoke u usporedbi s drugim zemljama u regiji.

Prosječna cijena benzina na benzinskim pumpama u martu 2023. godine iznosi oko 2,81 KM  po litri, dok je prosječna cijena dizela oko 2,64 KM po litri.

Cijene goriva povezane su s globalnim kretanjima cijena nafte, ali i s domaćim porezima i drugim naknadama.

Uz poreze i naknade, cijene goriva u BiH također su podložne fluktuacijama koje ovise o globalnim kretanjima cijena nafte. Nedavni rast cijena nafte na svjetskom tržištu i nestašica goriva nakon nedavnog potresa u Hrvatskoj i Srbiji mogu utjecati na povećanje cijena u narednom periodu.

U usporedbi s drugim zemljama u regiji, cijene goriva u BiH su nešto više nego u Hrvatskoj i Srbiji, ali niže nego u Crnoj Gori. Međutim, iako su nešto jeftinije nego prethodne godine i dalje predstavljaju veliki teret za potrošače.

Cijene dizela u vrijeme pisanja teksta se kreću od 2,61 KM do 2,86 KM dok su cijene benzina nešto manje i to od 2,56 KM do 2,76 KM.

Cijene su znatno manje u odnosu na velika poskupljenja ali i dalje nedovoljno niske za standard bh. građana koje s druge strane guše visoke cijene hrane i drugo.

hayat.ba

Povezane vijesti

Kordić najavio velike planove za Mostar u 2022. godini

Jajce Online

Koronavirus u BiH: 882 nova slučaja, 16 smrtnih

Jajce Online

Prijedor: Propala proslava rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka

Centralna.ba