Klik Jajce
BiH Jajce Online

Komentatori koji šire mržnju na portalima bit će masno kažnjeni

Zakon o elektroničkim medijima (ZEM) bit će usvojen na prvoj idućoj sjednici Vlade.

U odnosu na prvi prijedlog koji je zimus doživio niz kritika od medijskih profesionalaca, pa i opće javnosti, konačni tekst ZEM-a donosi nekoliko značajnih izmjena od kojih će, vjerojatno, najveću pažnju izazvati pokušaj suzbijanja govora mržnje na hrvatskim portalima.

Ministarstvo kulture i medija prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća na prvobitnu verziju zakona gdje je “pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. Novi prijedlog zakona navodi da za govor mržnje masne kazne neće dolaziti na adrese medija već u poštanske sandučiće stvarnih autora komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona.

Ministarstvo je u potpunosti izmijenilo sporni članak i ubuduće će za komentare odgovarati njihovi stvarni autori. Zauzvrat vlasnici medija – ako ne žele biti kažnjeni – morat će u potpunosti promijeniti pravila igre za svoje čitatelje-komentatore. Tačnije, morat će registrirati korisnika i “na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih zakona”.

Ako registrirani korisnik ostavi komentar koji će biti u suprotnosti sa Zakonom, odnosno sadržaj koji potiče na nasilje ili mržnju, koji potiče na kaznena djela terorizma, kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju, izdavač je dužan komentar ukloniti.

 

 

(avaz)

The post Komentatori koji šire mržnju na portalima bit će masno kažnjeni appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Počinje novi lov na grupnu fazu: Mogu li bh. timovi napraviti iskorak …

Jajce Online

Golub prešao 13.000 km od SAD do Australije, sada hoće da ga uspavaju

Jajce Online

Magazinović pobijedio rak: Bilo je na vrijeme

Jajce Online