Connect with us

Jajce Online

Kompletni vodič za ljetovanje u Neumu – koliko košta spavanje, večera,…

Avatar

Published

on

Sezona godišnjih odmora se već zahuktala. Uvođenjem sezonske vozne linije na relaciji Sarajevo-Čapljina-Neum (alternativno i Split i Makarska), te sve većom količinom gorčine koju Bosanci i Hercegovci osjećaju ka metodama poslovanja hrvatskih ugostitelja za vrijeme ljetnih mjeseci, mnogi su se, možda i po prvi put ikad, okrenuli ka bh. gradu na moru, Neumu, kao mogućoj lokaciji za ljetni

Popularni servis za iznajmljivanje smještaja Booking.com izlistava 148 smještajnih objekata u Neumu, što uključuje hotele, apartmane, ali i sobe. Prosječna cijena za jednu noć je 106 KM.

RASPOLOŽIVOST OBJEKATA ZA SEDMODNEVNI ODMOR TROČLANE PORODICE NAREDNE SEDMICE – POPUNJENO JE SVEGA 28% OBJEKATA (IZVOR BOOKING.COM)

 

U Neumu je još uvijek relativno lako pronaći smještaj, kako putem interneta, tako i na licu mjesta, dolaskom na lokacije koje se nude na iznajmljivanje ili raspitivanjem na punktovima turističke zajednice. Cijene sedmodnevnog smještaja za tročlanu porodicu (roditelji i jedno dijete) kreću se od 400 KM naviše, sve do preko 2000 KM u luksuznim hotelskim jedinicama. Filtrirali smo ponudu na Booking.com servisu i potražili smještaj za tročlanu porodicu od ponedjeljka do nedjelje naredne sedmice – svega 28% objekata nije nam moglo ponuditi smještaj.

Šta jesti?

Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale. U većini ugostiteljskih objekata univerzalnu cijenu imaju pizze, koje koštaju 10 KM. Naravno, i tu ima izuzetaka, pa smo pronašli mjesta u kojima određene pizze koštaju 15, 16 pa sve do nevjerovatnih 25 KM za jumbo pizzu (ova cijena je primijećena samo u jednom restoranu i na meniju se ne navodi koja je vrsta pizze u pitanju, kao ni veličina).

Dosta turista na morskoj obali želi uživati u morskim plodovima. Neum kao grad na moru nudi i taj gastronomski užitak, a cijene su, u većini slučajeva, paprene. Najjeftinija opcija su girice bez priloga koje u više objekata koštaju 8 KM. Slijede srdele sa cijenom od 12 KM (sa i bez priloga). Za lignje ćete morati dati od 18 do 20 KM, a lubin, orada i zubatac se nude u različitim varijantama, od jela za jednu osobu, pa do kombinacije u vidu ribljih plata. Cijena varira od 20 do 30 KM za jednu osobu, te 50 do 120 KM za riblju platu.

image
NA NEUMSKIM PLAŽAMA JOŠ UVIJEK NE VLADA PRETJERANA GUŽVA

 

U ponudi su i salate od hobotnica, dagnje, cipol, kozice i škampi. Najčešće varivo koje se nudi uz jela od crvenog i bijelog mesa je pomfrit. Uz morske plodove dobit ćete pomfrit i/ili blitvu sa kuhanim krompirom.

Jutarnju kafu ćete moći popiti i platiti po prilično standardnim cijenama, od 1,5 do 2,5 KM. Tekuća voda se servira na zahtjev uz kafu. Kuglu sladoleda ćete platiti 1,5 ili 2 KM. Odskakanje od cijene dešava se u većini objekata uz more ukoliko naručite popularno „veliko točeno“ – pola litre pive košta 5 KM, a manje količine (0,33 l), obično flaširane pive hrvatskih pivovara, možete dobiti po cijenama od 3 do 4 KM.

A gdje je račun?

„U skladu sa članovima 114. i 115. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u („Službeni glasnik BiH“ br. 93/05) za svaki prodati proizvod ili pruženu uslugu prodavač je dužan da Vam ispostavi račun. Vaša obaveza je da račun primite i čuvate do izlaska iz objekta, kako bi isti, na zahtjev ovlaštenog lica mogli da pokažete.“

Iako je ova zakonska regulativa ispisana na većini cjenovnika u ugostiteljskim objektima u kojima smo naručili piće i/ili hranu, ni u jednom nismo dobili fiskalni račun. Prva pomisao je bila da je posrijedi zabuna, međutim, uskoro je postalo jasno da je neizdavanje računa praksa u Neumu. Pokušali smo na tu praksu odgovoriti na više načina; kada smo tražili račun, isti nam nije izdan. Uposlenik jedne taverne je, uprkos ljubaznosti koju je pokazao pri posluživanju, odbio da nam izda račun, ali nam nije ni dao da uslikamo kalkulacije na konobarskom blokiću.

„Ovo je legitimno, usporedite sa cjenovnikom“, rekao nam je, ne sklonivši osmijeh sa lica.

U jednom restoranu koji se nalazi tik uz morsku obalu, što svim posjetiteljima pruža nezaboravan pogled na pučinu, hranu i piće služi mladić koji glasom, ali i stasom izgleda kao maloljetna osoba. Upitali smo ga je li maloljetan. Nije nam odgovorio, a onda nam nije donio ni račun. Ovaj put smo pokušali učiniti nešto drugačije – napisali smo recenziju na Google profilu restorana i dobili odgovor neuobičajeno brzo.

„Sve od navedong je laz kao i profil s kojeg je napisano. Ako imate neki prigovor predstavite se punim imenom i prezimenom pa cemo Vam odgovoriti. Lijep pozdrav!“, napisao je vlasnik ili administrator profila restorana na Google recenzijama.

Jasno je da među ugostiteljima ima poštenih i ljubaznih poslovođa, ali bi se izdavanjem računa prvo poštovao zakon Bosne i Hercegovine, ali i minimizirala mogućnost eventualnih zloupotreba kojima sfera ugostiteljstva nažalost obiluje.

Suveniri po nacionalnom ključu

Uspomene na odmor u Neumu u vidu artikala iz lokalnih suvenirnica također su već viđene. Od magneta za 2 KM do fudbalskih dresova za 30 KM, turistima se nudi i PVC asortiman za plažu (dušeci, maske za ronjenje…), igračke za djecu i majice sa šaljivim natpisima. Za svakog ponešto, reklo bi se.

image
ZANIMLJIVA SISTEMATIZACIJA NARUKVICA SA IMENIMA – U BIH DŽENANA I DIN, U HRVATSKOJ DUJE I FILIP…

 

Čak je i nacionalna (ne)osviještenost prisutna na ulicama Neuma. U jednoj od suvenirnica pronašli smo stalaže na kojima su izložene pletene narukvice sa imenima. Ne bi tu bilo ništa čudno da iste nisu uredno složene po ne baš realnom nacionalnom ključu; tako u koloni iznad koje se nalazi bosanskohercegovačka zastava stoje narukvice sa imenima Amin, Anida, Dalal, Din i Dženana. Ispod hrvatske zastave su Domagoj, David, Duje, Gabrijela i Filip, a u trećoj koloni, jedinoj bez zastave, su Dušan, Dimitrije, Bogdan, Jovan i Milica. Zašto ta kolona nema svoju zastavu, ne znamo, tako da nam ostaje samo da nagađamo na stanovnike koje države se cilja.

 

 

(oslobodjenje.ba)

Objava Kompletni vodič za ljetovanje u Neumu – koliko košta spavanje, večera, suveniri, šta nećete dobiti u ugostiteljskim objektima… pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement