Connect with us

BiH

Komšić nakon osam godina ide u Beograd na otvaranje autoputa sa Vučiće…

Avatar

Published

on

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio je poziv od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje zvaničnom početku radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, potrđeno je za Klix.ba u Predsjedništvu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio je poziv od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje zvaničnom početku radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, potrđeno je za Klix.ba u Predsjedništvu BiH.

Riječ je o svečanom događaju koji će se održati 29. augusta, a kojem će prisustvovati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Komšić je, kako saznajemo, prihvatio poziv da praktično bude dio trilaterale najviših zvaničnika Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, “Puteva Srbije” i turske kompanije “Tašjapi” potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Inače, Komšić u maju ove godine nije mogao zajedno sa drugim članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem prisustvovati zajedničkom sastanku sa Erdoganom u Turskoj, a na kojem se razgovaralo i o izgradnji navedenog autoputa.

Iz Komšićevog kabineta naknadno su se oglasili ističući da on ne ide na službeno putovanje iz zdravstvenih razloga.

Komšić je posljednji put na funkciji člana Predsjedništva BiH službeno u Beogradu boravio 14. oktobra 2011. godini i to u okviru Igmanske inicijative.

U zajedničkoj izjavi, na koju su na sesiji Igmanske inicijative u Beogradu, potpise stavili Boris Tadić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Željko Komšić navodi se da je prespektiva članstva u EU pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu.

Treba naglasiti je Komšić kao član Predsjedništva BiH u aprilu 2013. godine odbio poziv tadašnjeg predsjednika Srbije da učestvuje na sastanku u Beogradu

On je to uradio, kako je objasnio, zbog izjava Nikolića, koje su, kako je rekao, “miješanje u unutrašnja pitanja BiH i prizivanje raspada BiH kao države”. Na sastanak sa Nikoličem otišli su tadašnji članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović

Klix.ba

Objava Komšić nakon osam godina ide u Beograd na otvaranje autoputa sa Vučićem i Erdoganom pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement