8.4 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
BiH

Komšić se sastao sa podsekretarkom UN-a: UN neće šutjeti na poricanje genocida

Negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca predstavljaju veliki društveni problem u postkonfliktnim društvima, pa tako i u Bosni i Hercegovini, gdje je važnost suočavanja s istinom o prošlosti važna za trenutni politički narativ, poručili su član Predsjedništva BiH Željko Komšić i podsekretarka Ujedinjenih naroda (UN) i specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Komšić je kazao da Rezidualni mehanizam kao nasljednik Haaškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ima važnu ulogu za provedbu strateških opredjeljenja Ujedinjenih naroda, prije svega eliminaciju prakse nekažnjivosti za ratne zločine i genocid, a zatim za očuvanje sjećanja na žrtve ratnih zločina i zločina genocida poput onog koji se dogodio u Srebrenici, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom svjetlu, ocijenio je Komšić, bitna je i pravosnažna presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću te Radovanu Karadžiću i drugima prije njega.

Komšić je istaknuo da je BiH prošla sve faze od osmišljavanja, pripreme i provođenja, pa do skrivanja i poricanja genocida, a da se sada nalazi u fazi veličanja zločinaca, čemu podršku, naveo je, daju i neki izabrani zvaničnici.

Podsekretarka UN-a Nderitu kazala je kako je izabrala BiH za svoj posjet upravo jer su monitoring timovi UN-a uočili eskalaciju govora mržnje i veličanja ratnih zločina, a u kojem učestvuju politički dužnosnici.

Ona je iznijela snažno opredjeljenje da Ujedinjeni narodi neće šutjeti na poricanje genocida jer to predstavlja pripremu za novi genocid te da će učiniti sve da se čuje glas onih ljudi koji žele zajednički život bez diskriminacije.

Sagovornici su se saglasili da uloga Rezidualnog mehanizma i UN-a treba biti usmjerena i na kontinuiranu edukaciju o uzrocima i posljedicama zločina u cilju borbe protiv populizma i govora mržnje.

Sastanku je prisustvovala i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald.

BHRT

The post Komšić se sastao sa podsekretarkom UN-a: UN neće šutjeti na poricanje genocida appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Sletjeli prvi američki helikopteri za vježbu sa OS BiH

Jajce Online

Kada borci, šehidske porodice, RVI, mogu očekivati uvećane naknade?

Jajce Online

U FBiH 84 novozaražene osobe

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!