7 C
Jajce
Nedjelja, 25 veljače, 2024
Bild.baSa Web-a

Konaković s Tajanijem i Schallenbergom: Ova godina je jako bitna za našu zemlju. Uozbiljimo se i iskoristimo priliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.Konaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, kazao da je fokus na BiH nažalost vraćen zbog agresije Rusije na Ukrajinu i opasnosti da se na ovom dijelu ne aktiviraju loša događanja.– Moram naglasiti važnost lobiranja Austrije i Italije za dobijanje kandidatskog statusa BiH. Razgovarali smo i o mogućem biznis forumu u Italiji, o Austriji kao važnom partneru. Jako nam puno znači dolazak prijatelja u BiH – rekao je i naglasio da su naredne godine izbori u Europskom parlamentu i zato naglašava da je ova godina jako bitna za našu zemlju.

Pozvao je sve da se uozbilje i iskoriste priliku.Konakovic je, kako prenosi Avaz, dodao da su razgovarali o tome kako BiH treba pratiti vanjsku politiku EU.– EU od nas očekuje da pratimo politiku EU i ja s čela ovog ministarstva mogu potvrditi da će se to dogoditi. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali su ilegalne migracije – rekao je i dodao da su razgovarali o suradnji i jačanju granica i naglasio da je usvajanje proračuna bitno, a ono će se danas naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.Osim sastanka s Konakovićem ministri će se sastati i s članovima Predsjedništva i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto. Austrijski mediji navode da je u sklopu njihove jednodnevne posjete planiran i sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom, te posjeta nacionalnim kontigentima EU misije EUFOR Althea.Kako je priopćeno iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova, tijekom razgovora s bh. dužnosnicima Schallenberg i Tajani žele “naglasiti poziv na reforme, posebno u oblasti vladavine prava i izbornog zakona”. Navodi se da su Schallenberg i Tajani u zajedničkom tekstu napisali kako “2023. mora biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu”.

Bild.ba: Originalni link

Advertisement

Povezane vijesti

Danas i sutra Ustavni sud BiH odlučuje o Schmidtovim izmjenama izbornog zakona

Bild.ba

Putin se oglasio o rušenju brane, optužio je Ukrajince, pogledajte što je još rekao

Bild.ba

Još se ne zna tko je pokušao ubiti Mateja Živkovića u Sarajevu. Prijetili mu, pucali na njega dva puta, tek sad ima zaštitu

Bild.ba