Connect with us

Jajce

Koncert Crvene jabuke u Jajcu povodom svečanog otvaranja Sportskih iga…

Avatar

Published

on

Sportske igre mladih Bosne i Hercegovine će pod pokroviteljstvom Općine Jajce, 12. juna u 12 sati biti svečano otvorene, a za mališane u ovom gradu je pripremljen dvodnevni zabavno-sportski program.

Ceremonijom paljenja baklje, najbolji učenici iz četiri osnovne škole u ovom gradu svečano će proslaviti deveti rođendan BH Telecom Sportskih igara mladih, a najmlađi učenici će, nakon otvaranja, učestvovati u Bingo Cupu, takmičenju u igri između dvije vatre te se boriti za medalje.
U 21 sat na igralištu iznad Gradske sportske dvorane u Jajcu, počet će velika zabava uz koncert Crvene jabuke.

“Smatram da je ovaj projekat po svemu pozitivan – po svojoj osnovnoj ideji, po broju učesnika, po podršci koju mu pruža veliki broj istaknutih sportista kako u BiH, tako i izvan naše zemlje te sam smatrao da je to nešto što treba podržati, posebno kada nam se ukazala prilika da budemo domaćini. Igre su promocija sporta, a sporta nikada nije dosta, naročito kada govorimo o mladima i djeci. Posebno želim istaći da je ovo pomalo i svjetski spektakl imajući u vidu da je samo otvaranje jedna lijepa ceremonija, a sretan sam što će najbolji osnovici iz naše četiri osnovne škole upaliti plamen ovogodišnjih Igara. Koncert grupe kakva je Crvena jabuka je također nešto što je posebno i potrebno našem gradu. I sve su to razlozi zbog kojih smo se odlučili da podržimo ovaj događaj, jer će Jajce tako biti u centru sportskih događanja za mlade. Hvala organizatorima što su gradu Jajcu ukazali čast za održavanje centralnog događaja ovogodišnjih Sportskih igara mladih“, istakao je načelnik Općine Jajce, Edin Hozan.

Prihvatanjem pokroviteljstva ove manifestacije, Općina Jajce se pridružila Zagrebu i Novom Sadu, kao regionalnim centrima otvaranja Sportskih igara mladih. Takmičenja će se nastaviti i dan poslije, 13. juna, a dječaci i djevojčice će se takmičiti u malom nogometu, odbojci, košarci i rukometu.

Takmičenja će se igrati u dvije starosne kategorije: Coca-Cola Cup, nogometno takmičenje za 2004. godište i mlađe i Poli Cup-u, nogometnom takmičenju za 2008. godište i mlađe, Kinder+Sport Cup-u, takmičenju u košarci za kategoriju 2003. godište i mlađe, dok Plazma Cup, odbojkaško takmičenje i Podravka Cup, rukometno takmičenje, igraju dječaci i djevojčice 2004. godišta i mlađi. Sva takmičenja će biti održana u gradskoj sportskoj dvorani.

“Posebno nam je drago da smo sa našim najmlađim partnerom, Općinom Jajce, gdje je kao pilot projekat prošle godine održano takmičenje u igri između dvije vatre, napravili ovu saradnju, po prvi put u našoj državi i što će Jajce kao kraljevski grad biti domaćin prvog svečanog otvorenje Igara u Bosni i Hercegovini“, istakla je Ena Jažić-Šurković, PR menadžerica Sportskih igara mladih.

 

Igre su mnogo više od takmičenja. To su upoznavanja novih prijatelja, prva zaljubljivanja i simpatije, širenje tolerancije. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, Sportske igre mladih, implementiraju projekat “Fer igra za fer djetinjstvo“ u cilju učenja o pravim vrijednostima sporta i fer pleju.
Osim takmičenja, zajedno sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH, sa mališanima na terenu učimo o načelima olimpizma, ali i sporta. U sve aktivnosti uključena su podjednako djeca sa i bez poteškoća u razvoju, te su od prošle godine u raspored takmičenja uvedena i UNIFIED takmičenja u saradnji sa Specijalnom olimpijade gdje se mališani sa i bez poteškoća zajedno u timu bore za titulu najboljih u svom gradu, te na velikom finalnom takmičenju, za titulu najboljih u državi.
Cilj je, kroz potpuno besplatna takmičenja i putovanja, omogućiti djeci iz čitave Bosne i Hercegovine da pokažu svoja sportska umijeća, da upoznaju djecu iz drugih krajeva, te da imaju djetinjstvo kakvo zaslužuju.
 
 
 
(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement