Klik Jajce
BiH Jajce Online

Koronavirus u BiH: U RS-u osam novozaraženih, bez smrtnih slučajeva

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u Bolnici Sv. Vračevi u izvršeno je testiranje 177 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod osam osoba.

Radi se četiri muške i četiri ženske osobe, od kojih je jedna mlađe, šest srednje i jedna osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Banjaluke i po jedna iz Bijeljine i Mrkonjić Grada.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 64.465 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 3.809 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo 56.075 osobe, a testirane su ukupno 290.583 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih je 42. U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 21, a u ostalim bolnicama 21. Na respiratoru su 2 osobe (1 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 1 u ostalim bolnicama).

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 103 osobe, a nadzor je završen kod 193.668 osoba.

U Kantonu Sarajevo 19 novozaraženih, nema preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 645 osoba potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 13 pacijenata.

U istom periodu nije bilo preminulih od infekcije ovim virusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, od kojih 18 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji ili trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 20 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 11.

Jedan pacijent je na respiratoru, a dva koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 103 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 763 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.965 osoba zaraženih koronavirusom i 51.572 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 23.

“Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, pozivaju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 38 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 183 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 28 poziva, a obavljeno je i 47 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 2.470 doza vakcina.

I danas će u Zetri biti “Dani otvorenih vrata”, odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina u kapacitetu dnevne vakcinacije do 4.000 doza.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za press i protokol KS.

BHRT

The post Koronavirus u BiH: U RS-u osam novozaraženih, bez smrtnih slučajeva appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Cheshmedjiev pronašao novi klub: Kontaktirali su me još dok sam bio igrač Veleža

Jajce Online

Ramić: Drago mi je da sam postigao gol u debiju za Slobodu, imali smo veliku podršku s tribina

Jajce Online

Svečanost povodom obilježavanja 10. godišnjice uspostave bezviznog režima

Jajce Online