Connect with us

BiH

Košarac: Kao ministar nikome u BiH neću nametati rješenja

Avatar

Published

on

Košarac: Kao ministar nikome u BiH neću nametati rješenja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da BiH, da bi ušla u proces harmonizacije zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU, prije svega mora pokrenuti unutrašnji dijalog o otvorenim pitanjima uvažavajući nadležnosti svih struktura vlasti u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da BiH, da bi ušla u proces harmonizacije zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU, prije svega mora pokrenuti unutrašnji dijalog o otvorenim pitanjima uvažavajući nadležnosti svih struktura vlasti u BiH.

Košarac je istakao da model djelovanja treba da bude uključenost entitetskih i nivoa vlasti Brčko distrikta ka zajedničkom nivou BiH, s ciljem usaglašavanja i harmonizacije bazičnih potreba, i uz uvažavanje evropskih standarda.

“Ako postoji unutrašnje nerazumijevanje, smatram da te stvari treba ostaviti po strani, otvoriti procese usaglašavanja i tek onda ulaziti u format utvrđivanja zakona u institucijama za koje su one i nadležne”, rekao je Košarac Srni.

On je dodao da je jedini model za buduće zajedničko djelovanje jačanje unutrašnjeg dijaloga u institucijama BiH, i posebno, bolja saradnja sa entitetskim institucijama koje imaju sličan domen rada kao i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Drugi model ne postoji. Kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ne želim da bilo kome u BiH namećem rješenja, a tako neće postupati ni moji najbliži saradnici prilikom obavljanja svojih redovnih poslova i zadataka”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, u skladu sa ustavnim nadležnostima Ministarstva jedino realno jeste da ono ostvaruje koordinirajuću ulogu i jača unutrašnji dijalog sa svim nivoima vlasti u BiH.

Nažalost, podsjeća Košarac, u prethodnom periodu bila je situacija u kojoj su organi sa nivoa BiH željeli da budu dominantni i nadređeni nižim nivoima vlasti, što je potpuno neprihvatljivo sa aspekta ustavnih nadležnosti entiteta i Brčko distrikta.

“Ne treba nam konzumiranje primjera uslovljavanja i loših praksi, nego nova praksa međusobnog uvažavanja i dijaloga u BiH, a jedan od najboljih primjera za to svakako jesu prvi susreti novoimenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem”, napominje Košarac.

On smatra da i dalje u BiH postoje neke političke elite koje žele centralnu vlast sa mnogo jačim ustavnim kapacitetima nego što je to danas propisano Ustavom BiH.

“Mislim da takve težnje nikada neće ni prestati, kao što i mi koji dolazimo iz Republike Srpske imamo veoma jasan i kategoričan stav – dosljedna primjena slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava, bez intervencionizma međunarodne zajednice. Centralizacija i unitarizacija BiH za nas je apsolutno neprihvatljiva, jer smatramo da u BiH postoji jasan ustavni okvir koji propisuje nadležnosti institucija BiH i institucija entiteta i Brčko distrikta”, poručio je Košarac.

Klix.ba

Objava Košarac: Kao ministar nikome u BiH neću nametati rješenja pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement