7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

KOŠARAC: Za tursko tržište osigurano 1.000 tona goveđeg mesa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao Srni da je krenuo izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku, te da je osigurano ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište, s tim da će se ovaj proces vršiti po fazama.

– To je dobra informacija s obzirom na to da gospodarstvenici iz Republike Srpske i Federacije BiH imaju mogućnost da izvezu svoje proizvode na tursko tržište. Doprinos tome jeste i potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i dobri bilateralni odnosi – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, procijenjeno je da treba nastaviti s izvozom goveđeg mesa i s aspekta eventualnih viškova u primarnoj proizvodnji.

– I u ovom i u prošlom mandatu inzistiramo na tome da u tom vanjskotrgovinskom poslu moraju jednako biti zastupljene kompanije i iz Republike Srpske i FBiH i od toga nećemo odstupiti – poručio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da su u BiH prepoznate sve politike koje dolaze iz Republike Srpske u vezi s razvojem agrarnog sektora, kao i da će institucije BiH to i prepoznati.

Prema njegovim riječima, regionalna suradnja veoma je značajna za BiH i njene odnose s Turskom, pri čemu je podsjetio da je Turska prva reagirala kada je BiH trebala biti pružena podrška nabavci mineralnog gnojiva za domaće poljoprivrednike.

Košarac je potvrdio da je Republika Srpska spremna da omogući dogovorenih 50 posto izvoza goveđeg mesa u Tursku, odnosno 500 tona, jer za to postoje proizvodni kapaciteti, uz puno ispunjavanje veterinarskih uvjeta i fito standarda./HMS/

Advertisement

Povezane vijesti

Bogat program i danas: Hrvatima težak posao protiv favorita Eura, Makedonci debituju

Jajce Online

‘Ružna istina’ o Facebooku

Jajce Online

Šolja proizvedena u Jugoslaviji dostigla nevjerovatnu cijenu

Jajce Online