Connect with us

BiH

Kovač za BHRT: Nisam osobno protiv Željka Komšića, stvar je principa

Avatar

Published

on

Kovač za BHRT: Nisam osobno protiv Željka Komšića, stvar je principa

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mirko Kovač bio je gost emisije BHT1 Uživo gdje je odgovorio na pitanje zbog čega je Zagreb protiv izabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

[embedded content]

„Nema tu ničeg osobnog, radi se o principu, o onome što se u Hrvatskoj smatra državnom politikom. Stav te politike je da želimo BiH kao stabilnu, funkcionalnu državu.  Imamo obvezu promicati ustavni okvir i vrlo je jasno da se, nažalost, ne poštuje većinska volja hrvatskog naroda koji nije izabrao svoga predstavnika u Predsjedništvo BiH, kazao je, između ostalog Kovač.

Podsjetio je kako je u utorak održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost gdje je iznesen konsenzus u hrvatskoj politici da će nastaviti inzistirati da svaki narod u Bosni i Hercegovini sam bira svoje predstavnike.

„To je stav koji je logičan ako se poštuje duh i slovo Daytonskog sporazuma. Želimo europsku BiH koja će s nama biti partner u EU, akobogda i u NATO savezu, pa i Republika Srpska i njeni predstavnici. Ako se želi biti u EU treba poštivati temeljni princip, vladavinu prava. U slučaju Komšića se ona ne poštuje jer je po treći put izabran predstavnik u  Predsjedništvo BiH i to ne većinskom voljom hrvatskog  naroda. To je činjenica“, kazao je Kovač.

Naglasio je i kako BiH nije visoko na agendi u diplomatskim krugovima i da ga to žalosti te da bi Europska unija trebala pokazati više odgovornosti za područje  Jugoistočne Europe.

„Po meni je logično da EU bude glavni čimbenik održavanja sigurnosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.  Svjedočili smo i izboru novog predsjednika SAD-a , gospodina Bidena. Postoje naznake da će njegova administracija pokazati više angažmana kada je riječ o Jugoistočnoj Europi , konkretno Bosni i Hercegovni. Volio bih da se zajedno sa prijateljima u SAD-u više angažiramo i pomognemo kolegama u BiH da se izađe iz ove vrlo nezgodne i neproduktivne situacije, da se promijeni Izborni zakon i krene ka blistavijoj budućnosti zemlje” , poručio je Kovač.

bhrt.ba

Objava Kovač za BHRT: Nisam osobno protiv Željka Komšića, stvar je principa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement