Connect with us

BiH

Krađe službenih automobila: Lopovima najdraža vozila čelnika policijsk…

Avatar

Published

onIstraga o krađi automobila Ministarstva sigurnosti još uvijek je u toku. To je bilo sve što nam je kazao Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.
– Vozač je po završetku posla automobil ostavio na parkingu, kojeg koristi Ministarstvo sigurnosti, a radi se o parkingu nedaleko od zgrade državnih institucija. Što se tiče našeg vozača, sve je uradio u skladu sa propisima Vijeća ministara, tako da je sva istraga u vezi sa ovim slučajem sada na MUP-u KS – kazao nam je portparol Ministarstva sigurnosti Admir Malagić.
Vozilo Ministarstva sigurnosti BiH ukradeno je u nedjelju, 14. maja, nešto malo prije ponoći. Za sada još nije utvrđeno, barem javnosti nije saopćeno, ko su mogući počinioci.
Činjenica je da su ministarstva sigurnosti ili unutrašnjih poslova, odnosno njihova vozila, da li zbog izazova ili nečega drugog, veoma “popularna” među lopovima. Ovo nije prvi slučaj krađe automobila u vlasništvu ovog ministarstva ili agencija koje se nalaze pod njegovom ingerencijom.
Prvi ministar sigurnosti kojeg su lopovi “olakšali” za vozilo bio je Bariša Čolak. Slučaj se zbio prije nešto manje od 10 godina, u vrijeme kada je Čolak, danas član rukovodstva Doma naroda državnog Parlamenta, obavljao tu funkciju.
Prije četiri godine lopovi su “posjetili” i višegodišnjeg sekretara Ministarstva sigurnosti Bakira Dautbašića. Njemu su ispred stana u sarajevskom naselju Koševsko Brdo ukrali luksuzni audi 6.
Na meti lopova u proteklim godinama bili su i čelnici državnih policijskih agencija. Marku Dominkoviću, zamjeniku direktora SIPA-e, prije šest godina ukradeno je službeno vozilo Škoda Octavia. Njegovom saradniku, načelniku krim sektora SIPA-e Anđelku Hrgiću je ukradeno novo službeno vozilo u kojem je bio i službeni pištolj. I direktoru Obavještajno – sigurnosne agencije Almiru Džuvi, 2010. godine je usred dana u centru ukraden BMW X6, vrijedan više od 200.000 KM.
Prema nekim izvorima, vozilo je koristio tadašnji direktor Džuvo, a prema drugim, jedan od njegovih bliskih saradnika. Ko god da je u trenutku krađe koristio vozilo, scenario pljačke je sljedeći: vozač skupocjenog BMW-a je “na sekundu” izašao iz vozila u centru grada, otišao je do obližnje prodavnice da nešto kupi, a kada se vratio vozila više nije bilo.
I drugi državni ministri su ostali bez svojih vozila. Tako je prije 13 godina tadašnjem šefu bh. diplomatije, a danas članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću ukraden audi 6. Krađa se dopgodila na Palama, gdje je stanovao Ivanićev službeni vozač Saša Danilović, koji je, po svemu sudeći, kući otišao službenim vozilom.
Najčudnija situacija se dogodila sa Božom Ljubićem, u vrijeme dok je bio ministar prometa i komunikacija BiH. Njemu su u kratkom vremenskom razmaku čak dva puta ukrali službeni BMW. Nakon prve krađe vozilo je nađeno na Sokocu. Poslije druge krađe, koja se dogodila u sarajevskom naselju Breka, vozilo nikada nije pronađeno, mada su se pojavljivale informacije da je viđeno u Širokom Brijegu.
Ovo su samo neki od poznatijih slučajeva krađa službenih vozila. Treba spomenuti i da su na meti lopova bili direktor Uprave policije FBiH Dragan Lukač, bivši ministar MUP-a TK Sead Omerbegović, brojni drugi entitetski, kantonalni i općinski zvaničnici, pa čak i policijske patrole.
 
 
(Faktor.ba)


The post Krađe službenih automobila: Lopovima najdraža vozila čelnika policijsko-sigurnosnih agencija appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement